(PREDSTAVLJAMO) Mercedes-Benz razred S: Evolucija prestižnosti, ki k nam prihaja čez slab mesec

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.10.2020 05:00

Novi S je tako zunaj kot znotraj doživel razmeroma blago spremembo, toda v novi generacijski izvedbi tako kot doslej utira pot številnim tehnološkim novostim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Model S ostaja klasična štirivratna limuzina skoraj izjemne karoserijske elegance, ki jo je krojilo tudi slovensko oblikovalsko ime.
Mercedes-Benz

V nekako sedem- ali osemletnem razmaku stuttgartska avtomobilska hiša povije novo generacijo mercedesa S, avtomobila, ki najbolj uteleša filozofijo Mercedesove avtomobilske prestižnosti. V novi izvedbi bo znova oziroma tako kot doslej utiral pot številnim tehnološkim novostim, ki se kasneje pojavijo tudi v nekaj manj prestižnih avtomobilih trikrake zvezde. In da je bil zraven "naš" Robert Lešnik, tudi ni odveč povedati.

V notranjosti je najbolj opazen zelo velik kar 12,8-palčni multifunkcijski zaslon, upravljalsko bistvo avtomobila.
Mercedes-Benz

Mercedes S dokazuje oblikovno evolucijo, pri čemer precej izstopajo ozki žarometi in zadnje luči, pa pogrezljive kljuke, kar (tudi) pripomore k odličnemu količniku zračnega upora (0,22). Tudi v novi izdaji bo na voljo v dveh dolžinskih variantah, pri čemer se krajša potegne do zelo spodobnih 517 centimetrov (plus 54 milimetrov), daljša celo do 528 centimetrov. Od decembra naprej, ko bo stekla njegova prodaja, bodo kupci lahko ugotovili, da je novi S tudi malo širši (plus 55 milimetrov), pa centimeter višji in s kar 71-milimetrskim prirastkom medosne razdalje (310 centimetrov krajša verzija, 316 centimetrov daljša), prostornejši je tudi prtljažnik (550/530 litrov).

Prednji žarometi so ozki, to velja tudi za zadnje luči, v obeh primerih zavihane čez karoserijski rob.
Mercedes-Benz

Veliko bolj nov oziroma drugačen je S znotraj. Ni več dvojnega zaslona pod enotnim steklom, pač pa sredi armature kraljuje kar 12,8-palčni multifunkcijski zaslon, ki mu bo ukazoval sedaj že znani operacijski sistem MBUX druge in bistveno zmogljivejše generacije. Vozniku in sopotnikom bo vsega skupaj na voljo kar pet zaslonov (dva za zadaj sedeče) OLED-izvedbe. Brez nove generacije notranje oziroma ambientalne osvetlitve seveda ne bo šlo (LED-izvedba), glasovno ukazovanje (Hey Mercedes) bo na voljo v 27 jezikih, težko je verjeti, da tudi v slovenščini. Posodobljeni so vozniški pomočniki, 50 elektronskih sistemov je dobilo novo programsko podporo, zvočni sistem Burmester bo imel celo 31 zvočnikov, prednjima sedežema bo ukazovalo 19 elektromotorjev ... In precej novo: kot opcija bo na voljo štirikolesni volan, ki bo zadnja kolesa obračal za do 10 stopinj, s tem pa zmanjšal obračalni krog za krepka dva metra!

Pogrezljive vratne kljuke niso stuttgartska iznajdba, so pa prav tako pripomogle k ugodni aerodinamiki avtomobila.
Mercedes-Benz

Za začetek bo motornih izvedenk pet v razponu moči od 210 do 320 kW (dve bencinski in tri dizelske), vse z devetstopenjsko avtomatiko in v štirih primerih tudi s štirikolesnim pogonom 4Matic. Napovedujejo še zmogljivejši osemvaljnik, ki bo blagi hibrid, prihodnje leto se pojavi še priključni hibrid z električnim dosegom do 100 kilometrov. In nič ne kaže, da bo S v tej generaciji tudi povsem električen.

Mercedes-Benz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta