(PREDSTAVLJAMO) Rolls-Royce ghost: Več udobja, več dinamike, še vedno stremijo k popolnosti

Vinko Kernc Vinko Kernc
19.09.2020 05:00

Rolls-Royce je še vedno nekaj edinstvenega, posebnega. Resda ne izdelujejo unikatov, a je ghost vendarle ukrojen za posebno vrsto kupcev. Mlajših, željnih tudi dinamike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rolls-royce ghost: čiste površine in nežne poteze, vrata se odslej odpirajo električno, prag služi kot resonančna komora za nizkotonski zvočnik.
Rolls-royce

Ko so leta 2009 predstavili prvo generacijo ghosta, so se z njim odzvali na za to znamko povem novo publiko - zelo uspešne poslovneže, podjetnike, tiste, ki jih je znamka mikala, ne pa tudi velikost in (zanje) pretiran prestiž. Morda tudi cena. No, ko so v Goodwoodu, kjer domuje RR, predstavili po njihovih željah ukrojeni ghost, je to postal najbolje prodajan RR v 116-letni zgodovini znamke.

Šablonsko, a drži: manj je več. Tudi avdiosistem z 18 kanali in s skupnimi 1300 vati ne bode v oči.
Rolls-royce


Po desetletju je čas za novo generacijo! Znova po meri kupcev: več udobja, a tudi več dinamike, še vedno pa stremljenje k popolnosti. Zato je, za nekatere žal, za kupce pa menda k sreči, znova padlo nekaj tradicionalnih vrednot: ghost ima zdaj štirikolesni volan in štirikolesni pogon!

Rolls-royce



Pa vendar je pri tej znamki tehnika šele na drugem mestu. Na prvem: pojava, pojavnost. Ghost ima manj bahaške poteze, skoraj nič. Ena sama izstopajoča linija preko boka. Spredaj: z 20 LED-lučkami diskretno osvetljenih 20 reber na maski. Zadnje luči: kot otok v morju; še vedno skoraj pravokotne, a zdaj nagnjene naprej. Med vrati: filigransko tanke špranje.
Nima smisla ponavljati izbora materialov za notranjost, ki so ultrakakovostni od samega začetka. V ghostu okolje definirajo, poleg materialov (usnje, les, kovina), odvzemanje (nepotrebnih oblikovnih in tehničnih elementov), preprostost in eleganca. A vseeno: pred sopotnikom je plošča s svetlečim se napisom GHOST, ki ga obkroža 850 zvezd. Nadaljnjih 152 LED-lučk osvetljuje notranjost, našteta osvetlitev pa je vidna, šele ko je vklopljena. Diskretno.

Rolls-royce


Rolls-royce


Rolls-royce


Ghost sloni na aluminijastem okviru, poznanem iz phantoma in cullinnama, a je tu mersko in tehnično spremenjen. Nosi na novo obdelan BMW-jev dvanajstvaljni biturbo motor prostornine, jasno, 6,75 litra, ki je postavljen spredaj - sredinsko! Obljubljajo skoraj neslišen tek in skoraj hipen navor - tega je največ 850 njutonmetrov in to že od 1600 vrtljajev naprej. Naprednejše je tudi podvozje: unikatna (nova) prednja prema, nadgrajeni sistem blaženja ''čarobne preproge'' (zdaj mu rečejo planar suspension system - s pomočjo stereo kamer spredaj ter navigacijskega sistema) in zračno vzmetenje dajejo menda občutek letenja na tleh.

Rolls-royce


Rolls-royce


Ghost je za 89 milimetrov daljši ter za 30 širši od prejšnje generacije, od katere so menda ostali samo Emily (uradno: Spirit of Ecstasy) in dežniki. Vse drugo je novo. In kar je pri ghostu pravzaprav nenavadno: medtem ko se azijski kupci raje vozijo zadaj, so kupci v Evropi in ZDA tudi vozniki. Vsaj za evropske je menda jasno: ti od avtomobilov tradicionalno pričakujejo več dinamike, zakaj bi bili (nekateri) vozniki ghostov torej drugačni?

Rolls-royce
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta