Prepričljiva virtualnost

Bonbon Bonbon
30.08.2017 11:06

Ste se uspešno uprli pokemoniji? Morda ste si naredili medvedjo uslugo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Presenetljivo intenzivno so stres doživeli študentje medicine, ki so v znanstvenem poskusu z Microsoftovimi očali HoloLens sodelovali pri zdaj še zgolj navideznem sprejemanju številnih hitrih odločitev, ki jim bodo v operacijskih dvoranah izpostavljeni že kmalu.
In čeprav je posnet scenarij ponujal zgolj kanček nepredvidljivih, kdaj tudi usodnih stranpoti, ki jih lahko presenetijo pri reševanju življenj, je s tem, ko je Shafi Ahmed, kirurg v londonski bolnišnici London Royal Hospital, izvedel omenjeno prvo operacijo v virtualnem okolju, prihodnost medicine spremenil za vedno. Vsak njegov korak je namreč v živo, s 360-stopinjskim prenosom, globalno spremljalo 55.000 uporabnikov, kar bo dostop do znanja, s tem pa tudi razvoj novih odkritij, bistveno povečalo. Navidezna resničnost pa že lep čas ni namenjena zgolj izgubljanju stika z okolico ob igranju igric. Samo letos bo v njen razvoj na najrazličnejših področjih vložena milijarda ameriških dolarjev - in še preden se bomo dobro zavedali, kdaj nam je zlezla pod lobanjo, bo postala sestavni del našega telesa in življenja.
Ta hip ob medicini denimo močno spreminja modo. Blagovna znamka oblačil in modnih dodatkov Topshop je v navidezno resničnost za predstavitev svoje modne ponudbe navdušenke letos povabila že drugič. Zaradi odmevnega uspeha pa ji zdaj, čeprav nerada, sledi še visoka moda. Tudi lastniki prestižnih modnih znamk se kljub želji po ekskluzivnosti namreč zavedajo, da jih bo sicer povozil čas. Enako razmišljajo pri Ikei, švedskem vodilnem pohištvenem velikanu, zato kupcem omogočajo virtualni tridimenzionalni sprehod po stanovanjih, v celoti opremljenih z njihovimi izdelki, medtem ko večje pomembne finančne institucije prednosti "krasnega novega neomejenega sveta" izkoriščajo za nazornejši prikaz zapletenih podatkov, ki jih stranke sicer redko razumejo.
Strokovnjaki za naslednje leto tako že napovedujejo, da naj bi kar 171 milijonov ljudi po svetu navidezno resničnost uporabljalo vsakodnevno. In motijo se tisti, ki mislijo, da gre za ljubitelje znanstvene fantastike. Televizijska družba Skay ima opremljen studio za 360-stopinjski prenos športnih prireditev ter tudi za snemanje novih nanizank. In delček k mozaiku multisenzorne umetne prihodnosti je s facebookovimi Oculus Rift 3D-očali, jasno, že pristavil tudi čudežni deček Facebooka Mark Zuckerberg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta