Prevara

Tomaž Ranc
19.04.2021 19:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Prvi pogovori na danes končno odprtih terasah gostinskih lokalov so bili v znamenju kar - globalne nogometne vojne! Grožnja, da želijo bogati klubi, ki koreninijo v različnih okoljih, od delavskih, urbanih do kraljevskih sredin, postati bankomat zase in se ločiti od žlahtnih in skupnih evropskih tekmovanj, ki vključujejo vse, kar v Evropi igra nogomet, je dobila konkretno prvo postavo umazanih dvanajst. Ob novici o super keš ligi so se vžgala družbena omrežja v nogometnih, čustvenih navijaških, celo nešportnih, političnih sredinah. Boris Johnson in Emmanuel Macron in drugi so recimo napad tako imenovane elite na evropski nogomet jasno obsodili, medtem ko Janez Janša rojaka Čeferina s tviti izziva, da bo Uefa kar razpadla.

Superliga je velika prevara, saj je skregana tako z logiko tekmovalnosti, vključenosti in solidarnosti, ki jo med 55 članicami skozi številne mehanizme razvija Evropska nogometna zveza. Njeni prihodki so visoki, a se v nogomet tudi vračajo. Za noro idejo ducata pohlepnih se skriva zgolj požrešnost, pri nekaterih pa celo prazne blagajne. Najbolj želijo s kupljenim elitizmom prevarati navijače, ki so klube ustanavljali, zanje goreli in bi zanje dali tudi svoje duše. A pozabljajo, da zna vsak navijač pogledati lestvico uspešnosti. Dobro ve, da je med šesterico angleških klubov "ustanoviteljev" Arsenal trenutno šele deveti, Tottenham sedmi ... Da je Juventus, ki ga je v nedeljo namahala Iličićeva Atalanta, šele četrti. Da v Španiji Real v nedeljo ni mogel premagati Getafeja, ki je 15. na španski letvici (za slednjega je igral Cucurella, ki smo na nedavno gledali v Mariboru na Euru U-21) ... Kakšen elitizem neki? Nekateri tako čaščeni klubi ustanovitelji naslova domačega prvaka že dolgo niso povohali. Elitizem pač ni denar, ampak je boj na zelenici, srčna in poštena zmaga, skupnost, pripadnost športnim vrednotam in slavje z navijači, ne pa le denar, zato te vojne prevratniki ne morejo dobiti.

Prevarati želijo svoje konkurente v nacionalnih ligah, prevarati želijo evropsko nogometno družino, prevarati želijo ves svet, a jih ni (tokrat) dolarjev, ki bi lahko prevarali razumevanje, da je nogomet lahko uspešen le, če ga bodo še naprej ljudje igrali povsod, se ob tem srečevali, zabavali, tudi zaslužili, saj gre tudi za posel. Naj ostane solidaren ob enakih pravilih za vse in s smelimi družbeno odgovornimi cilji. Naj bo tekmovanje različnih kultur, ras, malih in velikih klubskih sredin, naj spodbuja zdrav način življenja, vzgaja mlade s pomočjo idolov klubskih velikanov. Evropska nogometna organizacija, ki je nekakšna Evropska unija v malem, uspešno vzpostavlja zahtevno ravnovesje med malimi in velikimi, biznisom in športom ter interesi, zato mnogih pri prevratu ni zraven - Nemcev, Francozov, manjših tako ali tako niso niti vprašali. Vsi ti so prava elita in vsi, ki si pošteno priborijo naslov prvaka v nacionalnih ligah, pa naj bo to Real Madrid ali FC Drita iz Gnjilanov, vodilna v prvenstvu Kosova, zadnjega, 55. člana Uefe, in kjer mladež še vedno sanja o tekmi proti kraljevskemu klubu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta