Prihodnost bančništva: Telefon kot plačilna kartica

P.K.
02.04.2018 03:43

Z mobilno banko lahko počnete praktično vse, kar zmore banka na spletu, ocenjuje Boris Šavc iz revije Monitor, ki spremlja razvoj tehnoloških novosti v slovenskem prostoru in po svetu. »Ko bodo telefoni nadomestili še plačilne kartice, nam niti manjši zaslon prenosljivih naprav ne bo več predstavljal ovire za popolno predanost mobilnim bančnim aplikacijam,« je prepričan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Prednosti mobilne banke

Največja prednost mobilne banke je, da lahko na svojem telefonu kadarkoli spremljate stanje na transakcijskem računu in kjerkoli opravljate bančne storitve. Kot ugotavlja Šavc, je plačevanje računov s fotografiranjem položnic zagotovo »priboljšek med priložnostmi, ki jih ponuja mobilna platforma«. S telefonom lahko položnico preprosto slikate, pri čemer ne potrebujete potrebnih podatkov ročno vnašati v svoj telefon, nato pa samo z nekaj potrditvami izpeljete plačilo.
Poleg tega, da z mobilno banko lahko prihranite veliko časa pri bančnih opravilih, se je izkazala za najugodnejšo pri plačevanju položnic. »Mobilne bančne aplikacije zagotavljajo višjo stopnjo informiranosti, boljšo zaščito in iz dneva v dan več zmožnosti, za katere nismo vedeli, da jih potrebujemo,« meni Šavc. Kot eno takih izpostavlja mobilno plačevanje, ki ga je med prvimi pri nas omogočila Intesa Sanpaolo Bank, nekdanja Banka Koper. Nov sistem mobilne denarnice napovedujejo tudi v NLB. S tem bo banka mobilniku ponudila možnost, da dobi še vlogo plačilne kartice. Mobilno banko pri največji slovenski banki, ki je pred kratkim uvedla možnost sklenitve kredita prek telefona, trenutno uporablja več kot sto tisoč ljudi. Teh uporabnikov je še precej manj v primerjavi z uporabniki spletne banke. Pri največji slovenski banki prek spleta posluje 700 tisoč ljudi, kar predstavlja dobri dve tretjini vseh njenih uporabnikov. 

Prihodnost bančništva je mobilna banka

Z bančnimi aplikacijami na mobilnih napravah z obema operacijskima sistemoma lahko po mnenju Šavca počnete praktično vse, kar zmorejo spletne banke. S tem, da so banke na telefonu s tehničnega vidika boljša izbira. »Medtem ko so spletne aplikacije posameznih bank uporabniku dokaj neprijazne, nerodna zmes programerskih in birokratskih domislic, so njihovi mobilni podaljški dodelani sodobni programski izdelki, ki jih z veseljem uporabljajo tudi tehnološko manj podkovani uporabniki,« še pravi poznavalec tehnoloških novosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta