Psihologinja: Januarska depresija ne obstaja!

ZaB
15.01.2023 15:08

To je izključno marketinški trik, napad na razpoloženje in čustva. Obstaja tudi znanstveno pojasnilo te trditve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Januarska depresija ne obstaja, normalno je biti žalosten, sploh če na primer izgubimo ljubljeno osebo, je o priljubljeni temi vsakega začetka leta za hrvaški N1 povedala psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, povzel pa portal Index.hr.

Psihologi so se zedinili, pravi, da januarska depresija kot znanstveni pojem ne obstaja. Po njenih besedah so si jo preprosto izmislili turistični delavci in je marketinški trik.  

Eden od simptomov, zaradi katerega bi lahko posumili na depresijo, je najmanj šest tednov nerazložljivega slabega razpoloženja, "januar pa nima šest tednov", je pribila. 

Najprej so si izmislili problem: depresivni januar, pravi, potem pa ponudili rešitev: nujno je treba nekam odpotovati. "Ni važno, da so vas ves december nagovarjali k trošenju, zdaj vas poskušajo prepričati, da vam bo pomagalo potovanje, ker ste depresivni." 

In to še ni konec. Zdaj zdaj bo februar in valentinovo in spet boste poslušali, da morate nujno nekaj storiti. Toda "partner vas mora imeti rad vsak dan", psihologinja svari pred triki trgovcev. 

Pravi, da je to neznosen teror, ki napada naše razpoloženje in čustva, mnogi pa se odzovejo z občutki krivde, ker recimo decembra niso bili praznično razpoloženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta