Rokovnjači bodo letos zasedli gledališče pod zvezdami na Muljavi

B. R.
13.06.2022 13:38

Muljavski igralci že več desetletij uprizarjajo Jurčičeva literarna dela v letnem gledališču. Letos so za ljubitelje poletnih kulturnih večerov pripravili uprizoritev romana Rokovnjači.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturno Društvo Josipa Jurčiča Muljava

Zgodba se odvija v začetku 19. stoletja, v času Napoleonovih vojn in Ilirskih provinc. Na območju Kamnika in bližnje okolice je bilo v tistih časih znano močno rokovnjaško združenje, v katerem so bili vojaški ubežniki, v svojih vrstah pa so imeli tudi ženske, starejše. Izvajali so drzne roparske pohode, njihov znak pa je bil na brinovem ognju posušena otroška roka.

V ta okvir je vtkana za Jurčiča značilna analitična zgodba Nandeta pl. Basaja, pozneje Groge, ki je zaradi nesrečnih okoliščin postal rokovnjaški vodja. V organiziranem ropu na francoske blagajne se mu pokaže priložnost za maščevanje nad človekom, ki mu je podtaknil denar, da so ga po nedolžnem obsodili in poslali med vojake. Seveda ne gre brez ljubezni – križali sta se Nandetova pot in pot Polonice, mladega dekleta s trdnega kmečkega grunta.

Uprizoritev pusti gledalca v rahli negotovosti, kako se je končala življenjska pot Nandeta. Sporočilo predstave pa je jasno: vsaka vojna je nesmiselna in v njej najbolj trpijo preprosti ljudje.

Dramatizacijo je pripravil Danijel Zupančič, ki delo tudi režira. Ob njem je ustvarjalna tehnična ekipa in več kot 70 igralcev vseh generacij.

Premierno bo predstava na ogled v petek, 17. 6., ob 21. uri, razpored ostalih predstav pa si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta