Slavijo veselje do življenja

Saša Britovšek Saša Britovšek
20.10.2019 18:55

"Moje pesmi si po vseh teh letih zaslužijo novo preobleko," se je odločil Jan Plestenjak in se z vokalno zasedbo Kvatropirci odločil pripraviti koncerta v a cappella izvedbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med snemanjem videospota v Trstu
Menart/Bruno Sedevčič

Skupaj smo zapeli dve, tri pesmi in bil sem navdušen, kako lepo zveni naša kombinacija. Moje pesmi si po vseh teh letih zaslužijo neko novo preobleko," je pred dnevi na druženju z novinarji pripovedoval Jan Plestenjak, kako se je pred časom v Novem mestu na odru pridružil fantom vokalne zasedbe Kvatropirci. Kmalu po takratni izkušnji jim je predlagal, da bi začeli načrtovati skupni koncert v a cappella izvedbi. "Saj je na koncertih vedno zabavno, a lahko priznam, da je vedno zelo podobno, če ne enako. Zato sem predlagal, da vložimo v pripravo nekaj truda in skupaj pripravimo decembrski koncert v Cankarjevem domu." Vstopnice za koncert, ki ga Jan Plestenjak načrtuje za 20. december, so bile že pred časom razprodane, in to še pred začetkom promocije ali objavo reklamnih plakatov. Dajmo narediti še enega, so se skupaj odločili in zanj označili 25. december. Tudi takrat se mu bodo na odru Cankarjevega doma pridružili Kvatropirci.

Res je dober dan!

Da pa bi še pred koncertoma nekaj ustvarili skupaj, se je ponudila priložnost, ko se je pri Plestenjaku doma oglasil njegov dobri prijatelj in kitarist Zdenko Cotič - Coto, ki je že dolgo član njegovega spremljevalnega benda. "Coto je prišel k meni domov in povedal, da ima zamisel za nov komad," je pripovedoval Jan, kako mu je Koprčan predstavil pesem, za katero pa je imel v mislih le besedilo "Aleluja, aleluja". "Bilo je dovolj, da sem začel razmišljati, kaj bi s to alelujo. V vsakdanjem govoru jo velikokrat izrečemo, kar mimogrede, ko koga čakamo, pa se po dolgem času vendarle prikaže. Ko sem malce raziskal, kaj vse še aleluja pomeni, se mi je zdelo zelo zanimivo, da gre za čaščenje boga, po drugi strani pa za čaščenje norosti. In Coto mi je tudi povedal, da gre za domačo slovensko jed iz repe." Zbrane je tako poučil pevec, ki se je odločil, da bosta s Cotom naredila pesem, ki bo slavila tako trenutek kot veselje do življenja. In nastala je pesem Res je dober dan, ki govori o tem, kako se lahko, ko padeš, spet tudi dvigneš in greš naprej. To je bilo v času, ko so slovenski odbojkarji blesteli na evropskem prvenstvu, in nad njihovimi uspehi je bil navdušen tudi Plestenjak.

Brazilka Morgana Carneiro da Silva iz videospota in glasbenik 
Menart/Bruno Sedevčič

Zgrabili Janovo idejo

Kvatropirce je širša javnost bolje spoznala, ko so sredi poletja 2016 skupaj z Manco Špik slavili na Melodijah morja in sonca. S skladbo Pesem so prepričali obiskovalce Avditorija Portorož in postali zmagovalci občinstva, ob tem pa so zmagali tudi v delu telefonskega glasovanja na takratnem, 36. festivalu. Danes zasedbo sestavljajo basist Matej Kocen, baritonist Jure Jaklič ter tenorista Samo Kališnik in Tomaž Krt.
"V začetku poletja nas je poklical Jan in povedal, da ima lepo pesem, ki bi jo lahko posneli skupaj. Prišli smo k njemu na Primorsko, predstavil nam jo je in bili smo navdušeni. Naša Tomaž in Samo sta takoj za tem naredila aranžma za večglasno petje, posneli smo jo še pred dopustom, septembra pa smo šli v Trst snemat videospot. Spremljalo nas je lepo vreme, tudi delo z režiserjem Vladanom je bilo res odlična izkušnja. Vse se je dogajalo precej hitro in v dveh urah smo imeli posneto. Nekaj kadrov smo posneli sami, nekaj z Janom in Morgano. Imeli smo zelo luštno popoldne v sproščenem vzdušju," se snemanja videospota na ulicah Trsta spominja Jaklič in doda, da se v teh dneh pričenjajo priprave na decembrska koncerta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta