Slovaški predsednik sprejel odstop premierja, po Ficu Pellegrini

STA
15.03.2018 15:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodoči in dosedanji slovaški premier, Peter Pellegrini in Robert Fico.
Reuters

Slovaška vladna koalicija bo očitno nadaljevala mandatbrez premierja Roberta Fica, saj je predsednik države Andrej Kiska danes sprejel Ficov v sredo ponujeni odstop. Obenem je že napovedal, da bo oblikovanje nove vlade zaupal dosedanjemu podpredsedniku Petru Pellegriniju. Fico in njegova ministrska ekipa naj bi odstopili že v kratkem.
Fico se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka konec februarja. Od takrat je odstopilo že več članov njegove najožje ekipe, notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan. V sredo je nato nepričakovano klonil tudi Fico in predsedniku Kiski ponudil odstop, a pod tremi pogoji - da bo novega premierja znova imenovala njegova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. V obeh koalicijskih partnericah Ficove stranke Smer-SD so ta korak nemudoma pozdravili.
Kiska je danes pristal na te pogoje in sprejel Ficov odstop. To je danes prvi sporočil vodja najmanjše od treh koalicijskih strank Most-Hid Bela Bugar, kasneje pa je na tiskovni konferenci potrdil tudi Kiska. Obenem je sporočil, da bo, takoj ko dobi Ficov odstop, oblikovanje nove vlade zaupal 42-letnemu Pellegriniju.
Da bo prevzel vodenje vlade, je po pogovorih v predsedniški palači že potrdil tudi Pellegrini. Vlado bodo znova sestavljale sedanje tri koalicijske partnerice - Smer-SD, Slovaška nacionalna stranka (SNS) in Most-Hid -, enako naj bi ostalo tudi razmerje med njihovimi ministri.
Svojo nominacijo je Pellegrini označil kot "silno čast in tudi odgovornost". Predsedniku Kiski je danes že izročil tudi podpise 79 poslancev, večinoma iz vrst vladajoče koalicije, ki so pripravljeni podpreti njegovo novo vlado. Za potrditev potrebuje nova vlada najmanj 76 glasov.
27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave konec februarja. Novinar je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in vidnimi politiki iz stranke Smer in kroga blizu Fica, ki vse obtožbe sicer zavrača. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta