Spoznavanje brez fotografij moških spolnih organov: Facebook zmenkarije se širijo v Evropo

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.10.2020 12:59

Z vpeljavo brezplačne storitve Facebook Dating tudi na stari celini, upoštevajoč bazo 2,7 milijarde Facebook uporabnikov, bi lahko nastala največja platforma za zmenkarije na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Facebook Dating želi uporabniku olajšati deljenje njegove resnične osebnosti in dati bolj verodostojen vpogled v to, kdo v resnici je.

Bumble, Tinder, OkCupid, Hinge, Match, Happn, Badoo, Lovoo, Christian Mingle, Coffee Meets Bagel, eHarmony, Clover, ... To je le nekaj mobilnih aplikacij in spletnih strani za zmenkarije, iskanje ljubezni ali zgolj spoznavanje novih ljudi na daljavo. Če ste samski in odprti za nova poznanstva, vam gotovo ne bo težko najti prave platforme za vas. Ob poplavi možnosti pa se je v igro iskanja tiste prave in edine ljubezni vmešal tudi Facebook. V čem se torej njihova aplikacija razlikuje od drugih aplikacij za zmenkarije? Kratek odgovor je, da ima družbeno omrežje bistveno več uporabnikov, kot katerakoli druga platforma. V drugem četrtletju letošnjega leta je Facebook uporabljalo že več kot 2,7 milijarde uporabnikov.

Ne glede na to, da pomeni pandemija novega koronavirusa za večino težave in omejitve, nekateri v njej vidijo tudi dobro poslovno priložnost. Sploh področje spoznavanja in zmenkov se je že med prvim, spomladanskim valom okužb, skoraj v celoti preselilo na internet. Portali za zmenkarije so beležili velik porast uporabnikov njihovih storitev, sedaj pa so tudi v Evropi dobili močnega konkurenta. Na stari celini je namreč na voljo brezplačna storitev Facebook Dating, s pomočjo katere želi to največje družbeno omrežje pomagati čim več ljudem najti resne zveze preko skupnih interesnih področij, dogodkov, ki ste jih ali jih še nameravate obiskati ali skupin, v katere ste vključeni. "Odkar smo uvedli Facebook Dating je v 20 državah, kjer je funkcija uporabnikom že na voljo, nastalo že več kot 1,5 milijarde ujemanj," so sporočili. Pred širitvijo v Evropo so bila največja tržišča Brazilija, Kanada in ZDA.

Prebijanje ledu

Facebook Dating bo namesto vas odločil, kdo bi vam lahko ustrezal. Konec koncev nas FB skoraj pozna veliko bolje, kot se poznamo sami. V čem je pravzaprav nova platforma drugačna od drugih aplikacij za zmenke? Gre za dodatek k vaši že obstoječi mobilni Facebook aplikaciji, a da bi lahko FB Dating sploh uporabljali, si morate urediti povsem novi profil. Ta prikaže samo vaše ime in starost, ki ste ju navedli v svojem Facebook profilu. V drugem koraku naložite do devet fotografij in odgovorite na serijo vprašanj, vaši odgovori nanje pa so namenjeni temu, da se potencialni interesenti lažje odločijo, ali ste dovolj zanimivi, da vas kontaktirajo. Čeprav mnogi mladi YouTuberji iz ZDA, ki so storitev lahko preizkusili in so izkušnjo opisali v svojih videih, priznavajo, da profil preberejo le, če jim je všeč fotografija osebe. Enako torej, kot pri ostalih platformah.

Da bi našel ustrezne partnerje, Facebook analizira stvari, ki ste jih všečkali na svojem profilu. Ko boste aktivirali funkcijo, vam bo prikazal ljudi, ki so blizu vašim interesom in željam. V svoj Dating profil lahko povežete tudi vsebino, ki ste jo objavili na svojem Facebook profilu ali Instagramu. Sistem je sicer nastavljen tako, da tega ne bo video nihče izven aplikacije FB Dating. Za določeno stopnjo varnosti, ko pride do fizičnega kontakta, pa poskrbi funkcija, s katero lahko preko Messengerja delite lokacijo svojega naslednjega zmenka ali celo lokacijo v živo z nekom, ki mu zaupate.

Dragoceni podatki

Sicer pa tudi konkurenčne aplikacije, med njimi Tinder, - ocenjuje se, da ima ta trenutno okoli 50 milijonov uporabnikov -, uporabljajo podatke družbenega omrežja Facebook. Tinder tako pokaže, koliko skupnih prijateljev imate z osebo, katere forografijo pravkar gledate. Ni pa mogoče preprečiti, da ne bi pri listanju med potencialnimi novimi partnerji naleteli tudi na kakšnega bivšega ali bivšo. FB Dating je pri tem v prednosti, saj je mogoče nastaviti, da vam osebe za zmenek išče samo zunaj vašega znanega okolja. Torej ne med prijatelji in njihovimi prijatelji. Če pa bi želeli na seznam potencialnih kandidatov dodati koga poznanega, pa to osebo določite za "tajno simpatijo". Prejel/a bo skrivno sporočilo, da nekdo sanja o njemu ali njej, ne bo pa vedel/a, kdo je skrivni oboževalec. Aplikacija bo razkrila identiteto samo v primeru, če bosta oba drug drugega označila kot skrivno simpatijo. ​

Brez fotografij moških spolnih organov

Ker je v aplikaciji mogoče pošiljati le besedilo in emotikone, se uporabnikom ne more zgoditi, da bi prejeli fotografije, ki jih niso zahtevali. Da, v mislih imamo fotografije moških spolnih organov, ki jih ženske, ki iščejo ljubezen prek spleta, nenehno prejemajo. Za razliko od Tinderja vam ne bo treba čakati, da vas druga oseba potrdi, da bi lahko začeli s pogovorom. Če vam je profil osebe všeč, mu/ji lahko nemudoma pišete. Lahko pa se prejemnik odloči, da bo vaša sporočila ignoriral. V kolikor sta se pri tekstovnem komuniciranju ujela, pa lahko spoznavanje nadaljujeta z video klepetom.

Konec leta 2018 naj bi bilo na Facebooku okoli 200 milijonov samskih, je v preteklosti izpostavil Mark Zuckerberg. Zaradi slabih izkušenj iz preteklosti kar se tiče varovanja osebnih podatkov, pa nekatere uporabnike skrbi, da bi tehnološkemu gigantu zaupali tudi vse podrobnosti njihovega ljubezenskega življenja. Njihova Dating aplikacija nima oglasov, če bi se v kateremkoli trenutku odločili zbrisati svoj Dating profil, pa lahko to storite, ne da bi pri tem zbrisali osnovni Facebook profil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta