Strokovnjakinja deli z vami 5 nasvetov, kako do boljših počitniških fotografij

Anja Tomanič
09.10.2022 06:00

Ne glede na to, ali fotografiramo s profesionalno opremo ali uporabljamo pametni telefon, ki nam danes omogoča vrhunske rezultate, se še vedno lahko zgodi, da z ustvarjenim nismo zadovoljni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt za oviro
Anja Tomanič

1. Objekt za oviro

S tem preprostim trikom postane fotografija takoj bolj zanimiva. Namesto da objekt slikamo klasično, poglejmo okrog sebe. V naravi poiščemo grmovje, drevesa ali travo. V notranjih prostorih so to lahko stopniščna ograja, vrata ali zavesa. Del te ovire moramo imeti čim bližje fotoaparatu, da postane zamegljena. Naš objekt bo na ta način še bolj izstopal in ustvarila se bo večplastnost, ki bo pritegnila gledalca.

2. Iskanje nenavadnih zornih kotov

Najlažje fotografiramo iz stojne višine. Ampak za dobro fotografijo je treba razmišljati izven okvirov. Zamislimo si lahko nešteto kreativnih načinov iskanja nenavadnih zornih kotov. Eden izmed najenostavnejših je nižji zorni kot. Počepnimo, sedimo ali se celo uležimo na tla. Prednost tega pogleda je tudi, da se izognemo nezaželenim elementom. Enako je pri višjem zornem kotu. Dvignimo se na prste, stopimo na stol ali se povzpnimo na stopnišče.

Nenavadni zorni koti
Anja Tomanič

3. Ignoriranje pravil

Vsak fotograf začetnik se hitro sreča s pravilom tretjin, naj je to na fotografskem tečaju ali pri brskanju po spletu. Bistvo pravila je, da si kader razdelimo na devet enakih delov in na stičišča postavimo pomembne stvari. Ker pa že vsak, poznavalec ali ne, pozna to kadriranje, je ravno ignoriranje tega lahko naša priložnost, da izstopimo. Dovolimo si objekt postaviti čisto v center in presenetimo gledalca.

Ignoriranje pravil
Anja Tomanič

4. "Drone view"

Veliko pametnih telefonov danes omogoča široki kot (wide angle). S to priročno funkcijo zajamemo več slike. Uporabimo jo na nepričakovan način. Dvignimo telefon čim višje in vzporedno z objektom. Fotografija bo spominjala na posnetek z dronom in gledalec se bo čudil, kako je nastala.

Drone view
Anja Tomanič

5. Pomembnost časa

Ta nasvet je za tiste, ki imajo več potrpljenja in se želijo s fotografijo poigrati. Nekateri pametni telefoni že imajo funkcijo, s katero lahko posegamo v čas, kako dolgo se slika zajema. Dlje ko se zajema, bolj je zamegljena. S stojalom in izbiro pravega kadra tako nastane osupljiva fotografija.

Pomembnost časa
Anja Tomanič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta