Sumljivo ugodne nočitve na Hrvaškem? Prevaranti na vas prežijo na Facebooku in ponujajo tuje apartmaje

D.Ži
27.06.2024 15:06

Če med brskanjem po družbenih omrežjih naletite na turistično ponudbo, ki se zdi že kar predobra, da bi bila resnična, vas občutek najbrž ne vara, sploh če vam piše Geb Westwinter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sumljivo ugodna ponudba na Facebooku? Ostanite skeptični. 
Profimedia

Najemodajalko iz hrvaškega Imotskega, ki zadnja tri leta svoje stanovanje oddaja preko Bookinga in Airbnbja, je kontaktirala gostja, ki ji je povedala, da je njeno stanovanje našla v skupini za oddajo na Facebooku. Na srečo je ženska našla lastničino številko mobilnega telefona in jo poklicala, ker ji je postalo jasno, da gre za prevaro, piše Slobodna Dalmacija.

"Odkrili smo, kako nekdo, natančneje s Facebook profila Geba Westerwinterja, uporablja fotografije, ne le mojega apartmaja, ampak tudi različnih apartmajev iz vse Dalmacije in celo Črne gore, in prodaja nastanitev. Ko stranke kontaktirajo osebo, ki se skriva za tem profilom, oseba takoj zahteva 40-odstotno predplačilo cene, ki si jo je izmislila. Ko sem pregledovala ponudbo stanovanj iz tega profila, sem videla, da jih ponujajo po precej ugodnih cenah, kar je najbrž dobra vaba za stranke. Tako na primer apartma v Dubrovniku ponujajo za 70 evrov ... Mojega pa za 55 evrov na noč, kar je precej nižja cena od tiste, ki sem jo oglaševala na Bookingu," je povedala lastnica apartmaja, piše Slobodna Dalmacija.

Oseba, ki je objavila lažne oglase, se sporazumeva v hrvaškem jeziku.
Profimedia

Lastnica se je po pomoč najprej obrnila na policijo, a so ji na postaji povedali, da na podlagi lažnega oglasa ne morejo reagirati. Brez kaznivega dejanja, konkretne goljufije, so ji povedali, ni mogoče sprožiti nobenega postopka.

"Ker mi je gospa dala podatke o Facebook profilu, ki oglašuje moje stanovanje, sem se odločila kontaktirati osebo, ki stoji za njim. Prosila sem jo za stanovanje v Imotskem in prejela svoje fotografije, podatke o plačilu, IBAN in ime osebe, za katero nisem prepričana, da je lastnik tega računa. V Addiko banki, kateri pripada omenjeni račun, ne morejo preveriti, kdo je lastnik računa, policija mi je povedala, da oni tudi ne. Ostali so mi le še mediji," pravi lastnica.

Dodaja, da se oseba, ki je objavila lažne oglase, sporazumeva v hrvaškem jeziku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta