(EURO 2024) Hrvati po italijanskem šoku: "Saj si nismo zaslužili iti naprej"

Borut Planinšič ml.
25.06.2024 17:55

Na Hrvaškem zdaj vedo, kako so se v četrtek v Münchnu počutili Slovenci. Selektor Zlatko Dalić je v kruti čakalnici obupal nad osmino finala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec hrvaške nogometne ere z Luko Modrićem in Zlatkom Dalićem? 
Reuters

Slovenija še ni prebolela četrtka v Münchnu, ko se je v podobnem nogometnem šoku znašla še njena soseda. Gol v zadnjih sekundah, strel Mattie Zaccagnija v 98. minuti je Hrvaško iztiril s poti v osmino finala Eura in jo pahnil v kruto čakalnico. Ko so se spravljali na evropsko prvenstvo, si Hrvati niso mislili, da bodo naposled odvisni od Slovenije. In še od kupa drugih reprezentanc. Da bi bili med štirimi najboljšimi tretjeuvrščenimi reprezentancami, potrebujejo slovenski poraz proti Angliji z vsaj tremi goli razlike, enako izdatno zmago Srbije nad Dansko ali kakršno koli zmago Dancev, jutri pa še poraza Čehov in Gruzijcev proti Turčiji in Portugalski. Preveč celo za selektorja Zlatka Dalića.

"Zadnji sem, ki obupa. A če dobiš gola v 95. minuti proti Albaniji, v 98. minuti proti Italiji, če nikogar ne premagaš ... Saj si nismo zaslužili iti naprej," je po siromašnih dveh točkah in gol razliki minus tri že govoril, kot da je za Hrvaško konec Eura. "Prevzemam vso odgovornost za neuspeh. Ko smo za pripravo na Euro premagali Portugalsko, so nas nekateri že videli kot evropske prvake. Čeprav nismo imeli vsega, kar imajo največje reprezentance, smo jih nekako vedno premagovali. Enkrat pride konec. Če sem šest, sedem let znal živeti z uspehi, bom prenesel tudi neuspeh. Ne iščem izgovorov, sami smo krivi."

Pa se tu vendarle ni ustavil. "Sodnik nam je jemal celo tekmo. Osem minut podaljška? Bilo je šest menjav. Torej največ tri minute. In bila je VAR minuta. Skupno torej štiri, on pa jih določi osem," se je spravil na Nizozemca Dannyja Makkelieja. "Ni on kriv, da se nismo vrgli na zadnjo žogo. Ampak potem Italijani slavijo gol, on pa piska konec takoj, ko žoga krene s sredine. Pusti nam vsaj še zadnjo šanso," je razlagal na robu joka.

Solz ni skrival Luka Modrić. V 54. minuti je zgrešil penal, minuto pozneje vse popravil z zadetkom, nato pa šok. Je bilo to pri 38 letih zadnje dejanje v njegovi reprezentančni karieri? "Že dve leti vsi govorijo o njegovi penziji," je dejal selektor, "sam naj se odloči, kdaj bo konec, to mu dolgujemo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta