Terorizem v Evropi od napada v Madridu zahteval več kot 800 življenj

Pregled terorističnih napadov v Evropi in njihov kontekst.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Po podatkih Globalne teroristične podatkovne baze (GTB) se je od leta 1970 do danes zgodilo več kot 170 tisoč terorističnih napadov. V zadnjih letih so medijsko najbolj odmevni teroristični napadi predvsem v največjih zahodnih prestolnicah, za katere je odgovornost prevzela skupina Islamska država. Teroristi za širjenje svoje džihadistične ideologije spretno izkoriščajo veliko medijsko pozornost po napadih. Glede na to, da so teroristi vedno bolj pod nadzorom varnostnih služb, prav tako pa se je zelo povečalo varovanje najbolj ranljivih, mehkih točk velemest, se teroristi poslužujejo relativno primitivnih tehnik napadov, vse bolj pogosti so napadi s prevoznimi sredstvi. Zaradi zatona Islamske države in posledičnega upada finančnih sredstev za terorizem postajajo napadi nediskriminatorni. Poudarek je na številu žrtev in odmevnosti napada.

GTD

Pregled: Večji napadi v Evropi od napada v Madridu leta 2004

Večer

 

(1) 11. marec 2004 - Med jutranjo konico je na štirih potniških vlakih v Madridu odjeknilo deset eksplozij. V napadu je umrlo 191 ljudi, več kot 2000 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za usklajene napade so prevzeli skrajneži, ki naj bi delovali v imenu Al Kaide, napad pa naj bi bil kazen za sodelovanje Španije v invaziji na Irak pod vodstvom ZDA. Sedem glavnih osumljencev je aprila 2004 storilo samomor; razstrelili so se v stanovanju blizu Madrida, pri čemer je umrl policist.

Boris Vugrinec
Anders Behring Breivik
Epa
Reuters
Pariški Bataclan 2016.
EPA
Sašo Bizjak
Katja Šeruga
Reuters
Večer

Po napadu v središču Barcelone še streljanje v bližnjem kraju Cambrils. #spremljamo pic.twitter.com/YPuMDXmzbN
— Večer (@vecer) August 18, 2017

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta