(TEST) Mitsubishi eclipse cross: Eden za vse - dovolj za večino kupcev?

Vinko Kernc Vinko Kernc
30.09.2022 05:00

Zmanjševanje pogonske ponudbe ni nič novega, eclipse cross je, denimo, na voljo le z enim, hibridnim pogonom. Ta bo moral zadovoljiti vse kupce, a se zdi, da mu tega ne bo težko izpolniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitsubishi eclipse cross: očesu prijeten, prepoznaven videz in zmogljivostno učinkovit hibridni pogon.
Vinko Kernc

Na fotografiji se zdi všečen, a skriva svojo velikost - eclipse cross je dolg dobre štiri metre in pol in je malo krajši od RAV4 ter malo daljši od tiguana. Ima značilen obraz te znamke, ostro zarezo na boku in visok zadek. Eclipse cross boste na cesti hitro prepoznali.

V splošnem prijetna notranjost, posebej ugajajo usnje na sedežih in velika stikala, a tudi celoten paket opreme.
Vinko Kernc

Njegova dolžina zagotavlja prostorsko udobje na visoki ravni; še posebej navduši kolenski prostor na zadnji klopi, a je tam dovolj tudi širine in višine. Prtljažnik se sicer s prej omenjenima tekmecema prostorninsko ne more kosati, je pa, upoštevaje še en elektromotor in pogonsko baterijo, vseeno dovolj velik.

Vinko Kernc

Kokpit ima dva obraza. Z videzom se bolj spogleduje z modo izpred desetletja, z učinkovitostjo pa – v splošnem – s tekmeci današnjega časa. Če kaj, potem morda zmoti glede na višino sedenja nekoliko nizko postavljena armaturna plošča, a gre bolj za stvar okusa in navade kot za ergonomsko pomanjkljivost. Kakšno bi lahko rekli na račun poševno postavljenega osrednjega zaslona (odsevi v soncu!) ali na račun preslabo izkoriščenega desnega kombiniranega gumba na osrednjem zaslonu.

Vinko Kernc

Vozniku (in sovozniku) bodo zagotovo ljuba pretežno velika stikala na armaturni plošči in na volanskem obroču, pa tudi zavolanski ušesi, namenjeni nastavljanju rekuperacije zavorne energije, sta pri roki. Seveda – ogrevanje volanskega obroča in v usnje odetih sedežev je v hladnejšem vremenu prav tako dobrodošlo.

Pogonski del je pri lagodni mestni vožnji navdušujoče tih. Gre za tehnično bogat hibridni sklop bencinskega in dveh elektromotorjev, eden od teh služi pogonu zadnjih koles, s čimer je eclipse cross štirikolesno gnan. Navora in moči je zadosti vse do živahne vožnje, je pa poraba glede na motornih 72 in sistemskih 138 kilovatov pri večjih zahtevah voznika pričakovano blizu deset litrov na 100 kilometrov. Za manj kot osem litrov je treba biti že precej pazljiv na stopalki plina.

Mitsubishi eclipse cross 2.4 MIVEC PHEV 4WD
Vinko Kernc

Paket karoserije, pogona in opreme zna lepo streči tudi daljšim vožnjam in drugim aktivnostim, povezanim z vozilom. Tako, denimo, pride prav 230-voltna vtičnica v prtljažniku, posebej je treba izpostaviti več položajev nesimetrično deljivega zadnjega naslonjala in ogrevanje zadnjih sedežev, ne nazadnje pa tudi ni več samo po sebi umevno, da ima tako velik športni terenec veliki in učinkoviti zunanji ogledali.

Vinko Kernc
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta