Fenomen tistih … ''terencev''

Vinko Kernc Vinko Kernc
23.11.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saj so čedni, a si imena terenci ne zaslužijo. Večina ima le prednji pogon, gume M+S samo pozimi in preveč lepo zunanjost (in previsoko ceno), da bi ga pognali med vejevje in nad kamenje.
Vinko Kernc

Na vprašanje, ali ljudje kupujejo, kar ponudi avtomobilska industrija, ali avtomobilska industrija ponudi, kar želijo kupci, ni in ne more biti preprostega odgovora. Resnica je nekje vmes: proizvajalci tipajo in se odzovejo tam, kjer kupci bolj primejo, potem pa sledijo njihovim željam. Modne zapovedi seveda tudi igrajo pomembno vlogo.

Sodoben avtomobil se je rodil po drugi vojni, a so še dolgo po tem prevladovale limuzine. Potem se je rodila kombilimuzina in v Evropi vsaj tiste manjše limuzine pospravila v kot. Kombilimuzine so na stari celini postale avtomobilski fenomen in so dolgo obvladovale trg.

A se je vmes tudi kaj dogajalo. Ko je Renault z espaceom v Evropo pripeljal limuzinske kombije, je bil to posebnež, ko pa je predstavil manjšo različico Scenic se je rodil nov fenomen - ni bilo resnega proizvajalca, ki ga ne bi ponujal. Nenadoma se je pojavilo ogromno kupcev, ki so nujno potrebovali sedemsedežnike. Nekako vštric so se pojavili še osebni dostavniki, katerih novodobni začetnik je bil berlingo, in tudi ti so postali trend. A ne eni ne drugi niso resno ogrozili kombilimuzin.

Že od druge vojne naprej so počasi, a vztrajno pridobivali tudi terenci, katerih dedek je bil willys ali po domače jeep. Čeprav so postali pogosti člani (tudi naših) cest, so bili vendarle preokorni in s sposobnostmi, ki jih prav zares potrebuje in obvladuje le peščica.

In potem se je s časom pojavil nov razred, katerega avtomobili so bili sicer podobni terencem, a so bili manjši, bolj udobni, manj okorni, bolj dnevno prikladni. Že vsaj desetletje je to najhitreje rastoči avtomobilski razred, ki že resno ogroža kombilimuzine. Samo še vprašanje časa je, kdaj jih prekosijo v prodaji.

Vprašanje, čemu kupiti avtomobil, ki je težji in manj aerodinamično ugoden ter s tem požrešnejši z gorivom in skromnejši z zmogljivostmi, je na mestu. A so na mestu tudi (nekateri) argumenti kupcev: lažje sedanje na sedež in izstopanje iz vozila, boljši pregled naprej (a ne več vedno, saj je podobnih, enako visokih vse več) in manjša občutljivost za robnike pločnikov pri parkiranju.

Drugo vprašanje (še) nima pravega odgovora: kako jih poimenovati? SUV zagotovo niso - to so namreč veliki ameriški terenski kombiji s šasijo, štirikolesnim pogonom in še vedno dobrimi terenskimi sposobnostmi. Športni terenci? Terenci vsekakor niso, športni pa še manj. Terenec je jimny, športen pa megane R.S. Mestni terenci? Smešen izraz sam po sebi, ampak kaj je potem Q7? Cestni terenci? Tudi protislovje. Pa vendar se zdi, da zanje ta hip ni boljšega izraza.

In da bo še bolj pestro, so vmes vzniknili še križanci, ki naj bi bili nekje vmes med (kombi)limuzinami in cestnimi terenci …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta