(TEST) Renault clio, ki ima (skoraj) vse, kar imajo veliki, tudi ceno

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.11.2020 05:00

Clio TCE 130 EDC initiale paris

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V opisani izvedbi in podobi je to največ, kar si je mogoče omisliti pri cliu. Dražjega in bolje opremljenega pač ni. 
Vinko Kernc

Dejstva so nesporna in znana: desetletja spravlja clio v svojo vitrino lovorike najbolje prodajanega avta na slovenskem trgu. Nič ga ne ne more izriniti, nadomestiti. Če imajo tam na Germanskem golfa, imamo mi v teh krajih clia. Slovenski golf, torej.

Znotraj je prijetno, malce tudi prestižno, predvsem zaradi sivega napa usnja na sedežih in številnih asistenčnih sistemov.
Vinko Kernc

Zakaj je ta renault tako v čislih pri nas? Ker je avto nižjega razreda, dimenzijsko, opremsko, cenovno in še kako drugače ustrezen? Vsekakor. Ampak takih je ducat. Ker je vozno, tehnično in tehnološko sodoben? Gotovo, ampak konkurenti prav tako. Ker je oblikovno in karoserijsko tako ličen, da se mu ne moremo upreti? Bo kar držalo, ampak okusi so različni.

Ta clio ima res vse, kar imajo veliki, seveda to ne more veljati za prtljažnik.
Vinko Kernc

Kaj pa, če mu na prestol ves čas pomaga prav tako nesporno dejstvo, da je v skoraj vseh generacijskih izvedbah – sedaj nam je na voljo peta – nastajal v novomeškem Revozu, naši edini zaresni avtomobilski tovarni? Verjetno ga res razumemo kot »našega«. In če seštejemo vse zaposlene v dolenjski prestolnici, številne trgovce po vsej državi, njihove družinske člane, pomnožimo z njihovimi prijatelji in znanci, prištejemo zraven še vse tiste, ki jim je clio preprosto všeč, no, potem je njegov tržni uspeh že bolj razložljiv in razumljiv,

Tudi zadaj je usnje na sedežih, sedijo tam dovolj spodobno majhni, velki in nekaj večji. 
Vinko Kernc

Clio v izvedbi initiale paris je največ, kar ponujajo Francozi. Naj naštejem: 17-palčna platišča, ki mu pristojijo in se zelo dobro ujemajo z bleščeče črno karoserijo, udobno, prijetno oziroma voljno sivo napa usnje na sedežih (zlasti prednja ponujata tudi zelo dobro oporo telesu), hvalim udobna vzglavnika spredaj, ogrevan volanski obroč in prednja sedeža, uporaben in enostaven sistem multi sens (to so nekakšni možgani avtomobila), ki ga uporabljaš in upravljaš na ličnem ter pokončnem 9,3-palčnem zaslonu, pa dolg seznam asistenčnih sistemov ipd. Zelo ugaja sistem zaklepanja/odklepanja in čudim se, zakaj tega drugi ne posnemajo. Ta clio ima skoraj vse, kar imajo veliki, čeprav je jasno, da se s prtljažnikom ne more postavljati.

Vinko Kernc

Kaj vendarle moti? Morda najbolj delovanje sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika EDC. Sem in tja nekoliko zamuja, pogosto neudobno potegne. Čudno. Je pa s konjenico pod motornim pokrovom avto spodobno hiter, predvsem pa živahen, z visoko končno hitrostjo in voljo oziroma željo do vožnje po zavitem. In seveda – ni dražjega clia kot je tale v izvedbi initiale paris in z nekaj malega dodatne opreme.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta