To nedeljo posebna zmajska dogodivščina za otroke: Šola zmajeslovja na Ljubljanskem gradu

Beb
12.10.2024 03:00

Tudi sicer je na Ljubljanskem gradu zmeraj kaj zanimivega za vse generacije. Obrali so tudi potomko najstarejše trte

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profesor zmajeslovja je svoje življenje posvetil preučevanju zmajev. Prizadeva si, da bi ljudje spoznali resnico o njih.
Ljubljanski Grad

Ljubljanski gradi je znamenitost, vredna obiska že sama po sebi, z njega je lep razgled na mesto in širšo okolico, ponuja pa tudi veliko drugih zanimivosti za ogled. Poleg tega, da se povzpnete na razgledni stolp, si lahko ogledate tudi nekdanje grajske ječe in še več razstav. Pri tem velja biti pozoren, da z začetkom oktobra velja jesensko-zimski odpiralni čas. Ljubljanski grad bo tako med 1. oktobrom in 30. aprilom odprt od 9. do 19. ure. V tem času obratuje tirna vzpenjača. Grajske vsebine, info center, vstopni paviljon, trgovina in kavarna pa bodo v teh mesecih odprti med 9. in 18. uro.

Zlasti za otroke pa zna biti zanimiva tako imenovana Šola zmajeslovja, posebne dogodivščine, ki jih pripravljajo zanje. Naslednja edicija, poimenovana Prerokba o pogubi zmajev, bo to nedeljo, 13. oktobra. Zbirno mesto je ob 10.30 pri mostu pred glavnim vhodom v Ljubljanski grad. "V preteklosti so se zmajev neizmerno bali, verjeli so, da so zlovešče in okrutne živali. Po vsem svetu so jih pobijali, da je na koncu ostalo le še nekaj zmajskih vrst. Zaradi okrutnosti človeštva so se zmaji zatekli na planet, na katerem bivajo še danes. Ko je bil Profesor zmajeslovja še mlad raziskovalec, je po naključju odkril način, kako priti do zmajev, in od takrat je svoje življenje posvetil njihovemu preučevanju. Prizadeva si, da bi ljudje spoznali resnico in bi se tako zmaji lahko vrnili k nam, zato je skupaj s Pustolovko ustanovil prvo šolo zmajeslovja pri nas," so zapisali v opisu dogodka, na katerem bodo otroci odkrivali skrivnosti zmajev in zanimivosti iz njihovega življenja.

Naslednji termin in nadaljevanje dogodivščine bosta v nedeljo, 10. novembra, ob 10.30 z naslovom Vrhovna čarovnica. Primerno je za otroke od 6. do 10. leta starosti, traja pa 90 minut. Cena vstopnice je sedem evrov.

Z Ljubljanskega gradu ob tem sporočajo še, da so pred tremi tedni opravili trgatev v Grajskem vinogradu. Pobrali so belpino in rdečegrajca, prejšnji teden so na Grajskem dvorišču potrgali še grozde grajske žametovke, potomke najstarejše trte na svetu. Cepljenko trte z mariborskega Lenta je leta 1990 mesto Maribor podarilo Ljubljani v znak prijateljstva med mestoma in od tedaj naprej potomka uspeva na Grajskem dvorišču. Po trgatvi so ugotavljali, da je žametna črnina letos dobro dozorela. Potrgali so nekaj več kot devet kilogramov zdravega grozdja, iz katerega bodo na Kmetijskem inštitutu Slovenije napolnili stekleničke vina modre kavčine oziroma žametovke letnika 2024. (beb)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta