To so štiri stvari, ki jih ima doma vsak, a strokovnjaki svarijo, da se jih je treba nemudoma znebiti

A.L.
01.06.2022 13:25

Strokovnjaki svetujejo, da se nekaterih domačih pripomočkov čimprej znebite. So res tako nevarni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Večini dom predstavlja varno okolje, a strokovnjaki svarijo, da je na nekaj stvari vendarle treba biti pozoren. Za portal Eatthis so povedali, da ima večina od nas doma stvari, ki bi jih morali nemudoma vreči v koš za smeti. 

Kartonske škatle

Karin Ashley, strokovnjakinja za žensko zdravje, pravi, da so ena teh nevarnosti kartonske škatle. Pojasnjuje, da te prepotujejo dolgo pot, preden pridejo do nas, stojijo v tovornjakih, skladiščih, pa na letalih in ladjah, kar pomeni, da so izpostavljene raznim insektom, plesni, tudi kemikalijam.

Sašo Bizjak

Škatle so tako idealno mesto, kjer lahko različne žuželke odlagajo jajčeca, in s tem dober način, da se s čim okužimo. Za kemikalije strokovnjakinja pravi, da niso smrtonosne, kljub temu pa ne vidi potrebe, da bi jim svoja telesa izpostavljali.

Plastična posoda za hrano

Kot še eno nevarnost Karin Ashley izpostavlja plastične posode za hrano. Težava je predvsem BPA, ki se nahaja tudi v številnih izdelkih za nego žensk, včasih pa ga nadomestijo druge škodljive snovi, kot so BPS ali ftalati, ki vplivajo na endokrini sistem in povzročajo hormonsko neravnovesje tako pri moških kot pri ženskah. Kot posebno nevarne strokovnjakinja izpostavlja plastične posode, v katerih je hrana, saj se te sestavine lahko prenesejo nanjo, zlasti če je topla.

Bisfenol A jali BPA je endokrini motilec, ki deluje kot hormon estrogen. "Bisfenol A je komercialno pomembna kemikalija, ki se uporablja pri proizvodnji polikarbonatne plastike (ta plastika se uporablja za plastenke z oznako PC oziroma trikotnik s številko 7) in epoksi smol. Glede na povečano proizvodnjo le-teh se je povečal tudi vpliv BPA na ljudi. Zaradi povečane uporabe plastike so vir BPA zemlja, voda in okolje, ljudje pa smo BPA najbolj izpostavljeni preko hrane," je zapisano na spletni strani Spoznajprehrano.si.

Močna čistilna sredstva

Ni malo tistih, ki za čiščenje doma vse raje uporabljajo naravna čistila oziroma kuhinjske pripomočke, med njimi sodo bikarbono, limone in alkoholni kis. In očitno to ni slaba ideja. Dr. Jacob Hascalovici pravi, da v kolikor imena sestavine na čistilih ne morete izgovoriti, ni razloga, da bi ga uporabljali. Opozarja, da lahko številni izdelki, kot sta amoniak in belilo, dražijo kožo, oči in pljuča. Močna čistila lahko ubijejo tudi zdrave bakterije ter na potencialno negativen način vplivajo na kožo in prebavni sistem.

Foto: Heimhelden.de

Penasta gobica za pomivanje posode

Penasta gobica za pomivanje posode je "obvezna oprema" vsakega stanovanja. A strokovnjaki svarijo, da je ta idealno gojišče za bakterije. Gobice marsikdaj ne posušimo temeljito, zato se vse, kar ste poskušali očistiti, "marinira", dokler ne obrišete svojega pulta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta