Trojni umor v Gerečji vasi: Morilec bo skrajšal seznam prič

02.09.2021 15:35
Ptujsko sodišče je zagnalo sojenje Silvu Drevenšku, ki je za lanski božič umoril nekdanjo partnerko, taščo in tasta. Ker se je odločil za obrambo z molkom, je bil uvodni narok zelo kratek
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvo Drevenšk, trojni umor, Gerečja vas (foto: Vesna Lovrec)
Vesna Lovrec

Pričetek sojenja 36-letnemu Silvu Drevenšku, ki je za lanski božič v Gerečji vasi zahrbtno umoril svojo nekdanjo partnerico Mojco Lešnik in njene starše Branka in Jožico Lešnik, se je na ptujskem okrožnem sodišču danes odvil ekspresno hitro. Obtoženi trojnega umora se je namreč odločil, da se zaenkrat ne bo zagovarjal. Preden je predsedujoči velikemu senatu Marjan Strelec sojenje preložil na 16. september, je pri Drevenšku preveril, ali namerava odgovarjati vsaj na vprašanja. "Na vprašanja od koga?" se je pozanimal obtoženi trojnega umora. "Na vprašanja kogarkoli, tožilstva, sodišča, vašega odvetnika," mu je razložil Strelec. Drevenšek je odkimal in sodniku ni preostalo drugega, kakor da po vsega petih minutah dogajanja v sodni dvorani sojenje preloži, saj je v vodo padlo tudi načrtovano zaslišanje oškodovanca Mihe Lešnika, brata in sina umorjenih. Oškodovanca na sodišče ni bilo iz razloga, ker je ta teden zbolel in ga je zdravnik zaradi suma na okužbo s SARS - CoV-2 napotil na testiranje.

Otrok so očeta neznansko boji

Miha Lešnik je poleg svojega nekajletnega nečaka in hkrati sina obtoženega edini preživeli v ožji družini Lešnik. Prepričan je, da bi bil tudi sam Drevenškova tarča, če bi bil na božični popoldan doma, saj ko je obtoženi nekaj dni pred zločinom Mojci Lešnik grozil, da bo za božič tekla kri, je v grožnje vključil tudi njega. Uresničil jih je 25. decembra nekaj po četrti uri popoldan. Najprej je Mojco Lešnik zvabil k sebi pod pretvezo, da naj pride po darila za njunega sina. V novogradnji, ki sta jo postavila skupaj, a je Lešnikova kasneje prekinila razmerje z njim in se s sinom odselila od njega, je Drevenšek nesrečno žensko z nožem štirikrat zabodel, nato pa odšel preko ceste k njenim staršem in vpričo lastnega otroka zverinsko umoril še njiju.

Takrat komaj štirilettnemu otroku so se po pričevanju Mihe Lešnika grozljivi prizori zarezali globoko v spomin. Otrok mu je povedal, da je ati dedku z nožem rezal usta in da je po hiši iskal tudi njega (Miho Lešnika). Ko je bil oškodovanec, ki je zdaj skrbnik obtoženčevega sina, na ptujskem sodišču zaslišan v preiskavi, je pričal tudi o tem, da se otrok Silva Drevenška zaradi vsega, kar je moral videti, neznansko boji. Strah ga je zaspati, strica in njegovo partnerko pa sprašuje, ali so tam, kjer živijo, varni in če lahko "ati pride skozi okno".

Razmišlja o priznanju?

Po prepričanju preiskovalcev in tožilstva je Drevenšek svojo nekdanjo partnerico, taščo in tasta umoril z željo po maščevanju in zardi koristoljubja. Ni se mogel sprijazniti s tem, da ga je partnerica zapustila, do vrelišča pa so njegovo jezo spravila pogajanja o delitvi skupnega premoženja in stikih z otrokom. Ker je obtoženi Lešnikove umoril vpričo svojega otroka, je poleg trojnega umora obtožen tudi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Na predobravnavnem naroku je krivdo zanikal in višji tožilki Teji Kukovec Belšak očital, da je polovica obtožnice laž.

Kot rečeno, se sojenje nadaljuje 16. septembra, po številu predlaganih prič pa je pričakovati dolgotrajen sodni proces. Obtoženi po besedah odvetnika Andreja Kaca sicer razmišlja, da bi umaknil predlog po zaslišanju nekaterih prič. "Priče obrambe so znanci in prijatelji obtoženega in obtoženi razmišlja, ali je umestno obremenjevati priče, glede na to, koliko bi mu v tej procesni situaciji lahko sploh pomagale," je po današnjem naroku za medije izjavil Kac. "Razmišlja morebiti o priznanju? Si je premislil?" smo vprašali zagovornika. "Ne vem, nisva o tem govorila," je odgovoril Kac, nakar je na naše dodatno poizvedovanje, ali ga je kot odvetnik v to smer sploh kaj vprašal, odvrnil, da mnogokrat, a da kot odvetnik obtoženega javnosti vsega ne more oziroma ne sme povedati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta