Užitne divje rastline: Čaj iz malinovih listov za prebavo

V srednjem veku so ljudje verjeli, da lahko s pravilno uporabo maline dosežeš, da se nekdo vate zaljubi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz cvetov z belimi listi se razvijejo rdeči plodovi.
Fajntim

V Sloveniji najdemo maline kot avtohtono ali samoniklo jagodičevje v svetlih gozdovih, ob gozdnih posekah vse tja do 1200 metrov nadmorske višine. Danes poznamo veliko vrst, sort in križancev malin. S hortikulturnega vidika ločimo enkrat ali dvakrat rodne sorte, ki so preproste za gojenje na vrtovih. V srednjem veku so ljudje verjeli, da lahko s pravilno uporabo maline dosežeš, da se nekdo vate zaljubi.

Sorbet rdeče pese in maline, sivkina pena, bela čokolada, črni oreh
Dean Dubokovič

V kulinariki so uporabni zlasti plodovi maline. Uživamo lahko sveže ali iz njih pripravimo sok, vino, žganje, liker, marmelado, džem, žele, kompot, za aromatiziranje sladic. Plodove maline nabiramo v suhem vremenu, da vsebujejo čim manj vode, ker ne ostanejo dolgo sveži, jih je priporočljivo hitro predelati ali zamrzniti.

Tudi pri malini so uporabni drugi deli rastline. Že iz antičnih časov je znana zdravilna moč malinovih listov, ki se lahko uporabijo za pripravo čaja in izvlečkov. V ljudskem zdravilstvu se je skozi zgodovino uveljavila notranja uporaba malinovih listov, kakor tudi zunanja (celjenje ran).

Čaj iz malinovih listov naj bi pomagal pri prebavnih težavah, pri težavah s sečili in ledvičnimi kamni, pri lajšanju težav z žolčnimi kamni in pri lajšanju predporodnih popadkov. Liste maline nabiramo od marca do maja. Sveže nabrane liste pustimo veneti šest ur, nato jih povaljamo in poškropimo z malo vode. Liste damo v laneno vrečko in jh pustimo sušiti tri dni. Posušene narežemo in shranimo v nepredušno temno posodo. Priporoča se priprava čaja s tremi žličkami posušenih listov, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati pet do sedem minut. Pijemo ga trikrat dnevno. Tudi tukaj se pred uporabo priporoča posvet z zdravnikom ali strokovnjakom, zlasti nosečnicam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta