Užitne divje rastline: Robida zoper slabokrvnost

Najbolj so v kulinariki uporabni plodovi robide, a tudi iz listov in poganjkov se da marsikaj pripraviti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji uspeva 30 vrst robid. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Bliža se čas užitnih jagodičevk, med katere sodi tudi robida. Poznanih je več kot 370 vrst robid, v Sloveniji jih uspeva okoli 30. Trajnico, ki sodi med rožnice, lahko najdemo divje rastočo v obliki grma, ki lahko doseže tudi do tri metre višine in se zelo hitro razraste. Steblo robide je značilno svetlo zelene barve, posuto s trni. V drugem letu iz brstov na stranskih poganjkih poženejo veliki belo-rožnati cvetovi, v drugi polovici julija začnejo zoreti prvi plodovi, ki so sprva zeleni.

Robida se hitro razraste. Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič

V Sloveniji poznamo robido tudi pod imeni črna kopina, korobida, mačoha, melina, robzel, živi trn itd. S hortikulturnega vidika je robida pogost sestavni del urbanih vrtov ali je kultivirana v večjih nasadih. Tudi najzahodnejša slovenska vas na desnem bregu reke Nadiže nosi ime Robidišče, kot kraj, kjer rastejo robide.

Čeprav pri jagodičevju običajno prednjačijo plodovi, so tudi pri robidi uporabni drugi deli rastline. Mladi poganjki so lahko zdrav in osvežilen dodatek sezonskim solatam, ki jih začinimo na poljuben način ali na klasičnega, z oljem in kisom. Plodovi se lahko uživajo sveži ali pa iz njih pripravimo sok, vino, žganje, liker, marmelado, džem, kompot in celo vrsto slaščic. Nabiramo jih v suhem vremenu, da vsebujejo čim manj vode, in sicer od konca maja do septembra. Ker ne ostanejo dolgo sveži, jih je priporočljivo hitro predelati ali zamrzniti.

Robide imajo sloves antioksidanta in krepijo naše zdravje. Kot zdravilno rastlino so jo poznali že stari Grki, Rimljani in Egipčani. V zdravilne namene so uporabni zlasti mladi poganjki in listi robide, ki jih nabiramo od aprila do maja, brez pecljev. Vsebujejo čreslovine, eterično olje, jabolčno kislino, vitamin C, zato robide priporočajo tudi pri slabokrvnosti. Iz listov lahko pripravimo čaj. Za pripravo potrebujemo od tri do pet velikih žlic posušenih robidovih listov, ki jih prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati pokrito okoli 15 minut, nato vsebino precedimo. Ohlajen čaj grgramo nekajkrat na dan pri vnetju grla in proti aftam oziroma ustnim razjedam. S takim čajem si lahko pomagamo tudi pri lajšanju težav s hemoroidi, v obliki obkladkov.

Z rastjo rastline so večji tudi trni. Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič

Plodovi so zaradi nizkega glikemičnega indeksa primerni za sladkorne bolnike. Vsebujejo organske kisline, sladkor, vitamine A, B1, B2, E in C, kalij, železo, rudnine, betakarotene, bioflavonoide, fenole, fitosterole in drugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta