V objemu mogočnih gozdov: na Kočevskem in v Beli krajini boste zadihali s polnimi pljuči

BaV
02.11.2020 06:00

Vdihnite čist gozdni zrak, prisluhnite petju ptic, opazujte gibanje krošenj v vetru, pobožajte drevesna debla in se preprosto zlijte z naravo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grad Kostel ob Kolpi 
Www.slovenia.info

Med zelenimi turističnimi območji sta tudi dve na jugovzhodnem koncu Slovenije, Kočevsko in Bela krajina. Poleg naravnih znamenitosti obe zaznamuje multikulturnost, posledica naseljevanja ljudi drugih etničnih skupin na tamkajšnje ozemlje.

Svobodno belokranjsko ozemlje

Bela krajina ob legendarni mejni reki Kolpi navdušuje s podobami steljnikov, poraslih z belimi brezami. Črnomelj, Metlika in Semič so kraji samosvoje folklore, domačih obrti, vina in izvrstnih jedi. Mirna gora na obronkih Kočevskega roga skriva mnoge zgodbe prostranih gozdov in trdega življenja tamkajšnjih prebivalcev. Odkrijte jih na štirih označenih pohodniških poteh, ki vas vodijo med ostanke gozdne železnice z muzejem na prostem. S pohodom po pastirskih poteh okoli Mirne gore pa boste odkrivali tudi nekdanje življenje in delo kočevskih Nemcev. V gostilni Badovinac na Jugorju lahko vstopite na Svobodno belokranjsko ozemlje. Za to potrebujete poseben “pasoš”, ki prinaša obilo ugodnosti pri gostinskih storitvah, degustacijah in delavnicah. Obiščite Ministrstvo za penjenje, Kliniko za navajanje na odvisnost od olj in pridobite diplomo, magisterij ali doktorat na Vinski fakulteti.

Kolesarjenje v okolici Kočevja 
Www.slovenia.info

Med divjimi živalmi

Destinacija Kočevsko obsega območje treh občin – Kočevje, Kostel in Osilnica. Povezuje jih bogata naravna in kulturna dediščina, ki obiskovalcu ponuja drugačen in nepozaben oddih v naravi. Spoznajte njihove posebnosti na potepanju po Kočevskem in si ustvarite lepe spomine.

Kočevska pokrajina ponuja doživetje prvinske izkušnje gozda, kjer lahko začutite zdravilno moč starodavnih dreves. Vdihnite čist gozdni zrak, prisluhnite petju ptic, opazujte gibanje krošenj v vetru, pobožajte drevesna debla in se preprosto zlijte z naravo. Mogočnost kočevskih gozdov pusti globok vtis, ki vzbudi željo po vrnitvi. Podajte se na pustolovščino in začutite intenzivnost pradavnine v izjemnem Kočevskem rogu ter ob pragozdovih Rajhenavski rog in Krokar. Slednji je vpisan v prestižni seznam Unescove svetovne naravne dediščine. Razgibana pokrajina omogoča različne načine odkrivanja Kočevskega, saj je prepredena s pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Ne glede na to, katero pot boste izbrali, vas bo nagradila s slikovitimi razgledi.

Kočevje se zrcali v Rinži. 
Www.slovenia.info

Spoznajte gozdne prebivalce in si ustvarite doživetja v osrčju starodavnih gozdov. Najbolj mogočna žival kočevskih gozdov je zagotovo njegovo veličanstvo – rjavi medved. Z njim se lahko seznanite na vodenih ogledih po gozdu ali skozi fotografski objektiv. Mnoge prostoživeče živali lahko z nekaj sreče opazite tudi med sprehodom po gozdu. Če dobro napnete oči in izostrite svoje čute, vas lahko razveseli pogled na jelena, srno, risa, lisico, volka ali divjega prašiča. Ob Kočevskem jezeru lahko občudujete tudi različne vrste ptic, rib in drugih zanimivih živali.

Brez skrbi, opazovanje živali je povsem varno. Na ogled se lahko podate v organizirani skupini z izkušenimi vodniki, ki gozd dobro poznajo. Na sproščen in poučen način vam bodo predstavili številne zanimivosti iz živalskega sveta.

*Vir besedila: Slovenska turistična organizacija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta