Med Krko in Kolpo: preživetje v naravi ali raje uživanje v viseči mreži?

NR
05.08.2020 06:00

Po pohodu skozi pragozdove, kjer morda ugledate medveda, se lahko sprostite v termalnih vrelcih in ob kozarcu cvička.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krka pri Novem mestu
Www.slovenia.info

Na skrajnem jugovzhodu Slovenije pokrajino napajata kar dve večji reki, ki ji dajeta značaj: Krka se vije ob vinorodnih gričih med Šmarješkimi in Dolenjskimi Toplicami, obliva staro jedro Novega mesta in Otočec z edinim “vodnim gradom” v Sloveniji. Po ozki dolini na meji s Hrvaško pa teče Kolpa, ob kateri lahko na urejenih pešpoteh spoznavate naravno in kulturno dediščino območja. Bele breze, ki so dale ime pokrajini ob Kolpi, proti zahodu zamenjajo stoletna debla Kočevskega gozda, kjer lahko v naravnem okolju še vidite vse tri velike zveri: medveda, risa in volka. Če ste dovolj potrpežljivi, jih lahko v posebnih opazovalnicah ujamete tudi v fotografski objektiv, preberemo na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije.

Breze v Beli krajini
Www.slovenia.info

Preplet kultur in verovanj

Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko ponujajo številna doživetja za najrazličnejše okuse. Kogar bolj zanimata kultura in zgodovina, bo raziskoval arheološko dediščino prvotnih naseljencev ob zbirki situl v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Na desnem bregu Krke blizu Otočca lahko v gradu Struga doživite novomeško zgodovino na edinstven način. Predstavljena je skozi oči likov, ki so živeli na Kranjskem v zadnjih 500 letih. Muzej je opremljen z doživetji in izkušnjami življenja med grajskimi stenami. Kulturna dediščina Bele krajine je preplet petih etničnih skupin in treh veroizpovedi na večtisočletni tradiciji prejšnjih kultur. Vrnite se 2000 let v preteklost v antični svet boga Mitre v mitreju pri Otovcu. Med zanimivimi sakralnimi objekti je romarsko središče Tri fare v Rosalnicah, kjer so tri cerkve znotraj enega obzidja. V Beli krajini boste našli tudi pravoslavni cerkvici in edini grškokatoliški cerkvici v Sloveniji. V polpreteklo zgodovino pa se lahko vrnete v bunkerju Škrilj globoko pod hribi v nedrjih kočevskih gozdov. Prisluhnite zgodbam hodnikov, ki so dolgo časa burili domišljijo ljudi. Vodnik vas bo popeljal po objektu, ki ga sestavlja okoli 500 metrov hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem ter dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije.

Kanuji na Kolpi
Www.slovenia.info

Pustolovsko preživetje v naravi

Tisti, ki ste bolj pustolovskega duha, se lahko na Kočevskem preizkusite v preživetju v naravi. Naučite se osnovnih veščin preživetja in bivanja v gozdu, od priprave osnovnega zatočišča do gibanja in orientacije v prostoru, prepoznavanja različnih rastlin, živali, materialov, izdelave različnih pripomočkov ipd. Vodne pustolovščine ponujata tako Krka kot Kolpa, po obeh se lahko zapeljete s kajakom ali raftom. S kajakom se lahko spustite tudi po Temenici, na poti odkrivate bobrova bivališča in biotsko raznolikost ob reki. Vmes si privoščite postanek z gastronomskim razvajanjem, ki ga s pomočjo lokalne zeliščarice delno ustvarite tudi sami. Odpočijete si v visečih mrežah, nato pa nadaljujete pot do cilja pri izlivu Temenice v Krko.
Seveda pa je tudi jugovzhodno Slovenijo mogoče spoznati peš, s kolesom ali na konjskem hrbtu. Okrepčilo ponujajo številne domače gostilne in turistične kmetije, v značilnih zidanicah pa lahko tudi prenočite.

Potep po Kočevskem rogu
Www.slovenia.info
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta