V ozadju prodaje bioplinarne se odvijajo nenavadni posli

Janko Votek Janko Votek
22.05.2018 15:48

Kupnina za bioplinarno Gjerkeš tudi po 120 dneh ni bila poravnana, zato premoženje kljub podpisani pogodbi po zadnji dražbi ni bilo prodano. V razpisu pete javne dražbe z izklicno ceno 3,1 milijona evrov plačilni rok skrajšan na 30 dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto bioplinarne je bila prodana le vinska klet. 
Majda Horvat

Čeprav je na jesenski dražbi Bioplinarne Gjerkeš podjetje Bio gea iz Šempetra za objekte s kmetijskimi zemljišči ponudilo 3,4 milijona evrov, nato pa je bila sklenjena prodajna pogodba, v kateri se je podjetje zavezalo, da bo kupnino plačalo v treh mesecih, se to nato ni zgodilo. Družba, ki posluje šele drugo leto, kupnine v dogovorjenem roku ni poravnala in je nato prosila za odlog plačila, v kar je stečajni upravitelj Sašo Drobnak tudi privolil.

Nova izklicna cena

Po dražbi in sklenitvi kupo-prodajne pogodbe je bilo treba izpeljati še druge obveznosti. V svežnju za prodajo je bilo namreč poleg dveh delujočih agregatov še nekaj več kot 70 hektarjev kmetijskih zemljišč v enajstih katastrskih občinah v upravnih enotah Lendava in Murska Sobota. Za kmetijska zemljišča je bilo treba po zakonu o kmetijskih zemljiščih prodajo javno objaviti na oglasnih deskah na obeh upravnih enotah. Po zakonu bi lahko lastniki sosednjih zemljišč uveljavljali predkupno pravico. Šele po izteku vseh formalnih rokov na upravnih enotah je bilo mogoče izdati sklep o prenosu premoženja na kupca. A do prenosa premoženja ni prišlo, ker kupec ni poravnal kupnine. Drobnak je razložil, da kupcu Bio gea ni uspelo poravnati kupnine v določenem trimesečnem roku in ne v podaljšanem 120-dnevnem roku od podpisa pogodbe. Zato je od prodajne pogodbe odstopil, varščino v višini skoraj 172 tisoč evrov pa so zadržali. V razpisu pete javne dražbe, ki bo konec tega meseca, je plačilni rok skrajšan na 30 dni. Izklicna cena je 3,1 milijona evrov. Formalno kot lastnika družbe Bio gea nastopata John Gerard Phillips in Neil Scott Robertson iz Anglije. Bio gea nima neposredne povezave z nekdanjim najemnikom bioplinarne, Eko geo Nejca Đorđića iz Celja, ki del dejavnosti opravlja v Šempetru. Stečajni upravitelj je julija lani podaljšal pogodbo o najemu bioplinskih naprav in kmetijskih zemljišč za eno leto oziroma do prodaje poslovne celote. Konec oktobra je bila najemna pogodba brez odpovednega roka preklicana, ker Đorđić ni poravnaval najemnine v višini 18.300 evrov na mesec. Izpraznitev bioplinarne je stečajni upravitelj dosegel v začetku januarja letos. Takrat je sklenil tudi pogodbo o vzdrževanju z začasnim upravljavcem, Bioplinarno Antares iz Šalovcev.

Pogodba o začasnem upravljanju

V ozadju zgodbe se odvijajo precej nenavadni posli, kar delno priznava tudi stečajni upravitelj. Ta je posredno potrdil našo predpostavko, da sta Bio gea in Eko gea povezani, kar se vidi tudi iz naslova obeh družb (Eko gea ima sedež na naslovu poslovne enote Bio gee v Šempetru), in k temu dodal, da želijo skupaj prevzeti bioplinarno s pomočjo angleškega kapitala.
Drobnak je v poročilu opozoril, da bioelektrarni trenutno ne obratujeta zaradi okvar na plinskih motorjih, kljub temu je sklenil pogodbo o začasnem upravljanju z Bioplinarno Antares. Kot je pojasnil, ta nastopa v vlogi začasnega upravljavca bioplinarne in skrbi, da se škoda ne povečuje. Branko Gjerkeš kot fizična oseba v stečaju ne more več aktivno poslovati oziroma pridobiti vseh upravnih dovoljenj, ki so potrebna za tekoče vzdrževanje bioplinarne in ravnanje z odpadki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta