V Sloveniji vsak dan obolijo tri ženske za rakom dojke

Kristina Božič
01.10.2018 19:09

Mesec oktober je posvečen ozaveščanju o raku dojke, ki ostaja najpogostejši rak, za katerim zbolijo ženske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V naslednjih štirih tednih bodo pripravili teke in pohode po različnih krajih Slovenije.
Sašo Bizjak

V Sloveniji vsak dan obolijo tri ženske za rakom dojke in med obolelimi jih še vedno skoraj tretjina umre, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ob začetku meseca ozaveščanja o raku dojke so v organizaciji Europa Donna, skupaj s predstavnikoma Nacionalnega inštituta za javno zdravje in presejalnega programa Dora, poudarili pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter psihosocialne pomoči, ki jo v zadnjem času v okviru programa Roza omogočajo pri Europi Donni bolnicam in njihovim svojcem.

Pomen lokalnih služb in skupnosti

Na državni ravni že desetletje teče program Dora, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom, da se enkrat na dve leti udeležijo brezplačnega strokovnega in hitrega pregleda. Od aprila letos je program zagotovljen po vsej Sloveniji, a vodja programa Maksimiljan Kadivec opozarja, da odzivnost prebivalstva ni enakomerna. Če je ozaveščenost v Ljubljani visoka in se pregleda udeleži okoli 95 odstotkov upravičenk, je odzivnost v Novem mestu, na Ravnah na Koroškem in v Murski Soboti pod 70 odstotki, kolikor je pogoj za uspešnost programa. "Naše izkušnje širimo tudi v tujino, pomembno vodilo pa je, da čim bolj zmanjšamo stresnost situacij za ženske," je vodja programa Dora pojasnil, da okoli pet odstotkov pregledanih povabijo na nadaljnje preiskave. "Prednost presejalnega programa Dora je, da izvide pregledata dva strokovnjaka. Hkrati vemo, da bolj zgodnja ko je diagnoza, večja je verjetnost ozdravitve," je poudaril Maksimiljan Kadivec.

Naslednji korak: razširitev preventivnih pregledov

O uspešnem sodelovanju z več kot 40 občinami je govorila tudi Tanja Španić, predsednica Europe Donne. V naslednjih štirih tednih bodo pripravili teke in pohode po različnih krajih Slovenije, danes, v torek, pa bodo s 100 poslikanimi zvonci za kolesa odšli v državni zbor, kjer bodo vladajoče opozorili na pomen sistemskega in univerzalnega boja proti raku dojke. Približno odstotek žrtev tega raka so tudi moški, ki zbolijo zaradi genetske pogojenosti bolezni, ki jo pri njih praviloma odkrijejo prepozno. Maksimiljan Kadivec je danes spomnil tudi na trend v svetu in prakso, ki že obstaja na Švedskem, da se preventivni programi, kakršen je Dora, razširijo na starostno skupino žensk med vsaj 40. in 74. letom. Razpravo o tem in odločitev, kako naprej ter kako vključiti v program individualizirane termine preventivnih pregledov, pravi, bo čim prej treba narediti tudi v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta