V Teksasu je vse večje. Tudi hotelske sobe

06.02.2024 06:00

V drugi največji ameriški zvezni državi je dobro upoštevati nekaj posebnosti, ki so njenim prebivalcem samoumevne, turiste pa lahko celo presenetijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tipičen teksaški bar
Shutterstock

Teksašani so nadvse ponosni na svojo državo, in čeprav slovijo po izjemni prijaznosti in gostoljubnosti, morajo biti turisti ob obisku Teksasa kljub temu previdni, da jih ne presenetijo nekatere posebnosti te zvezne države, ki jo Američani imenujejo Lone Star State.

1. Vljudnost

V Teksasu vas bodo v avtu ali na ulici verjetno pozdravili popolni neznanci; to je zanje pač samoumevno. Vljudno je, da jim vrnete pozdrav s preprostim "Hello" ali celo samo z nasmehom in kimanjem z glavo. Če vas na cesti med menjavo voznega pasu kdo spusti predse, se zahvalite z zamahom roke v vzvratnem ogledalu. Ljudje se bodo začeli z vami pogovarjati tudi v dvigalu, v parku ali pri točilni mizi. 

2. Velikost porcij

Izrek "Everything's bigger in Texas" ('V Teksasu je vse večje.') ni le reklamni slogan, temveč popolnoma drži, sploh pri hrani, pijači in tudi turističnih namestitvah. Čeprav so cene podobne kot v drugih delih ZDA, v Teksasu za enako vsoto denarja preprosto dobite več: bolj napolnjene sendviče, večje kose torte, večje kozarce s pijačo. Tudi hotelske sobe in apartmaji so običajno večji kot drugod.

3. Napitnine

V času covida-19 se je povsod po ZDA uveljavila navada dajanja napitnin tudi za druge storitve, ne le za postrežbo. V Teksasu je bila že prej običajna napitnina v restavraciji v višini 20 odstotkov cene, zdaj pa pričakujejo ostanek drobiža tudi v trgovinah z živili, pa celo nastopajoči na prireditvah. Dobra stran te razvade je, da so se Teksašani uprli tovrstnemu izsiljevanju in so začeli obiskovati samo ponudnike, ki so svojim zaposlenim zvišali plače, da ti niso moledovali za napitnino.

4. Pogovori o veri

Teksas spada v krog držav, ki jih v ZDA imenujejo "Bible Belt" ('Biblijski pas'), ker je v njih protestantska vera močno zakoreninjena v vsakdanjem življenju. Delež ateistov sicer narašča, toda v večini so še vedno konservativni kristjani, ki znajo biti občutljivi za pripombe o pravicah žensk, nošenju orožja, pravicah skupnosti LGBTQ in podobnih temah. Res pa je, da je pri tem precejšnja razlika med podeželjem in velikimi mesti.

Sprevod goveda v Fort Worthu je paša za oči za turiste.
Shutterstock

5. Trofeje na stenah

Lov na trofeje je v Teksasu zelo priljubljen in tukaj boste verjetno videli več prepariranih živali kot kjer koli drugod, razen v naravoslovnem muzeju. Na priljubljenih mestih, denimo v pivnicah in barih, nad mizami visijo glave velikanskih bizonov. Drugod lahko občudujete tudi preparirane leve, žirafe, jelene, krokodile, ptice in zebre.

Toda čeprav je od daleč morda videti, da so vsi prebivalci Teksasa kavboji, ki nosijo kavbojske klobuke in škornje, to še zdaleč ne drži. Povsem dobro se boste zlili z okolico, če oblečete običajno bombažno majico in kavbojke. Le vremensko napoved si prej oglejte, kajti v poletnih mesecih dnevna temperatura hitro doseže 30 stopinj Celzija, zime so mile, pomladi in jeseni pa vas lahko preseneti kakšna ploha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta