V zdravilišče, gledališče ali po vsakdanjih opravkih z Evropsko kartico ugodnosti za invalide

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.11.2022 11:06

Brezplačna Evropska kartica ugodnosti za invalide

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

V Sloveniji je trenutno skoraj 19 tisoč imetnikov Evropske kartice ugodnosti za invalide, ki je namenjena vsem skupinam invalidov, slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim, gluhoslepim, gibalno oviranim osebam, osebam z motnjami v duševnem razvoju ter dolgotrajno bolnim osebam. Imetnikom omogoča uveljavljanje vrste ugodnosti pri ponudnikih, ki v projektu sodelujejo, predvsem na področju prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa in s tem večjo dostopnost blaga in storitev. K projektu je doslej pristopilo blizu 500 ponudnikov, med njimi so številne pomembne ustanove, kot so muzeji, knjižnice, knjigarne, gledališča, vadbeni centri, termalna zdravilišča in drugi, ki imetnikom omogočajo denimo brezplačen obisk ali popust pri nakupu vstopnice, ugodne cene nakupov, uveljavljanje popusta za prenočišča v hotelih, pri športnih aktivnostih in podobno. Vsi popusti so objavljeni na www.invalidska-kartica.si, imetniki EU kartice ugodnosti za invalide pa si jih lahko ogledajo tudi na mobilni aplikaciji Invalidska kartica ugodnosti.

Arhiv naročnika

Kartica je enostavno dostopna, saj jo lahko upravičenci brezplačno pridobijo na katerikoli izmed oseminpetdesetih upravnih enot v Sloveniji. Na upravni enoti izpolnijo obrazec, priložijo fotokopijo odločbe o invalidnosti ali odločbe o usmerjanju otroka oziroma odločbe o dodatku za nego otroka ter svojo osebno fotografijo.

Arhiv naročnika

Projekt je nadaljevanje pilotnega projekta Evropska kartica ugodnosti za invalide, ki so ga leta 2017 v partnerstvu zagnali Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za javno upravo in NSIOS. V okviru pilotnega projekta sta bila izdelana spletna stran in mobilna aplikacija, kjer so vsi ponudniki in njihove ugodnosti razvrščeni po krajih in področjih delovanja. K projektu, ki ga je sicer predlagala Evropska komisija, so doslej poleg Slovenije pristopile še Ciper, Finska, Belgija, Italija, Romunija, Estonija in Malta. Slovenski imetniki lahko koristijo ugodnosti pri ponudnikih v sodelujočih državah, prav tako pa lahko tujci uveljavljajo ugodnosti pri slovenskih ponudnikih.

Nosilec projekta, ki nosi naslov Izboljšanje dostopnosti blaga in storitev za invalide z Evropsko kartico ugodnosti, je Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), kot partnerja sodelujeta Urbanistični inštitut RS (UIRS) in Beletrina, za komunikacijo in promocijo pa skrbi Kreativna baza.

UIRS se že več kot 15 let intenzivno ukvarja s problematiko fizične dostopnosti javnih objektov in javnih prostorov v Sloveniji, v okviru projekta pa brezplačno izvaja ocenjevanje dostopnosti javnih objektov, v katerih svoje storitve opravljajo ponudniki ugodnosti za imetnike EU kartice. Popis opravljajo terenski popisovalci, med katerimi so invalidi in posebej v ta namen izobraženi strokovnjaki s področja urbanizma in kulture. V okviru projekta so ocenili 120 objektov, na podlagi terenskih podatkov pa je bila opravljena analiza fizične dostopnosti objektov, ki je bila podlaga za spletni vodnik javnih objektov z ocenjeno dostopnostjo. Vodnik imetnikom kartice omogoča, da pridobijo informacije o dostopnosti, preden objekt dejansko obiščejo.

Arhiv naročnika

Beletrina skrbi za spletno dostopnost, ki je pogosto za invalide še vedno pomanjkljiva in lahko predstavlja nepremostljive ovire, na primer pri spletnih nakupih, z namenom širjenja kroga imetnikov in ponudnikov pa pripravlja posebna izobraževanja, namenjena na eni strani upravičencem in na drugi strani (potencialnim) ponudnikom. 

Upravičenci na izobraževanjih med drugim izvedo, kako lahko pridobijo kartico, kje jo lahko uporabijo, kakšne ugodnosti jim prinaša in drugo. Prav tako pa lahko iz prve roke izvedo, kako kartica deluje, na kakšne ovire ali pomanjkljivosti utegnejo naleteti pri njeni uporabi, saj jim svoje izkušnje s kartico posredujejo imetniki. 

Drugi sklop izobraževanj je namenjen (potencialnim) ponudnikom, ki s pristopom k projektu pomembno prispevajo k vključevanju oseb z različnimi invalidnostmi v družbo v številnih sferah življenja in zvišujejo družbeno odgovornost.

Arhiv naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.