Valobran

Andreja Kutin Lednik
05.07.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - Cepljenje Sars-cov2 - novi koronavirus - pandemija - epidemija - ilustracija - tematika - zdravje - zdravstvo - AvtorAndrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinšek)
Andrej Petelinšek

Ne gre le za delto, sprememb virusa je veliko več in najbrž bo Svetovna zdravstvena organizacija potrebovala še kakšno abecedo, če bo želela imenovati vse. In kaj lahko se zgodi, da bo katera od črk še strašnejša od delte. Poleg tega se pojavljajo v covid enačbah še nove neznanke, recimo kombiniranje cepiv, simptomi bolezni pri cepljenih ... Seveda nimamo stoodstotnih zagotovil, da bo cepljenje vsakogar ubranilo pred boleznijo ali da cepljeni bolezni ne širijo, zagotovo pa je, da je cepljenje edini valobran pred plimo. Ni neprepusten, zagotavlja pa večjo varnost družbi in sistemom, o katerih po letu in pol na daljavo sedaj zelo dobro vemo, da jih nujno potrebujemo.

Kako prepričati bolj omahljive, naj se cepijo? Z vsako zamujeno priložnostjo težje, a zagotovo ne z žaljenjem in zmerjanjem pa z lepljenjem proticepilskih etiket. Kaj šele političnih. Če se cepiš, nisi za Janšo; če se ne cepiš, nisi velik upornik proti sistemu. Tak diskurz in mahanje s "proticepilci" levo ali desno je skrajno nevarno početje, da o žaljenju ljudi, ki se ne cepijo, ne izgubljamo besed. Vsak ima svoje razloge za neodločnost, velikokrat gre le za posledico epidemiološke oseke. V tem času se lahko z zmerjanjem proticepilcev, ki to niso, stališča neodločnih in nezainteresiranih le še bolj zasidrajo v katerem od zmotnih prepričanj. Zagotovo pa bi strategi boja zoper epidemijo lahko postorili več, ko gre za skupine ljudi, ki aktivno strašijo s teorijami zarot. Kako se lahko zdravniki podpisujejo pod bizarna pisanja o cepljenju, zbornica pa ostane mlačna kot pravkar namolzeno mleko? Kako lahko ponekod medicinsko osebje širi dvome o cepljenju? In se zaposleni v domovih za starostnike ne cepijo? Tukaj je zagotovo še prostor za izboljšave, ne nazadnje gre za javne uslužbence, ki morajo slediti doktrini, ki je preverjeno učinkovita, sicer se lahko tudi vrnemo na zdravljenje s puščanjem krvi.

Jasno je, da ni naloga državljanov, da se spuščajo v globine epidemiologije, razumevanja principa, da vsak necepljeni prispeva k bazenu novega širjenja, zagotovo pa se to pričakuje od vsakega zdravstvenega delavca. Ker vsi smo utrujeni od epidemije, zato je zadnje, kar potrebujemo, nov uničujoči val.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta