(VIDEO in AVDIO) Podkast Večer v živo z dr. Tanjo Pio Metelko: Smo naše misli, čustva in dejanja

Maja Furman Maja Furman
06.09.2022 12:45

Z dr. Tanjo Pio Metelko smo iskali odgovore na vprašanje, kaj vpliva na našo realnost, kakšno vlogo imajo pri tem naša čustva in zakaj je za kakovost bivanja pomembna meditacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Pia Metelko, prva trenerko in svetovalka pri dr. Joeju Dispenzi v Sloveniji. 
Večer

Pogovarjali smo se z dr. Tanjo Pio Metelko, prvo trenerko in svetovalko pri dr. Joeju Dispenzi v Sloveniji. Iskali smo odgovore na vprašanje, kaj vpliva na našo realnost, kakšno vlogo imajo pri tem naša čustva in zakaj je za kakovost bivanja pomembna meditacija.

Tanja Pia, dobrodošli. Kako ste?

Odlično, hvala, vedno smo tako, kot si naredimo. To zdaj že vsi vemo, kaj ne?

Povejte, kdo je dr. Joe Dispenza, znanstvenik, zdravnik in avtor zelo priljubljenih knjig Placebo ste vi, Odvadite se biti to, kar ste in Postanite brezmejni? Ne nazadnje ste ga, kot njegova učenka, spoznali v živo.

Topel je, odprt, ima tako zelo mehko dušo. Tako strastno predava o božanski, neskončni ljubezni, ki jo, po tem, kako sem ga doživela, tudi pooseblja. Spoštujem ga in cenim, lahko rečem, da je moj najljubši mentor. Hkrati je zelo preprost, dostopen in daje občutek, da ga lahko karkoli vprašaš. Pooseblja to, kar uči. In resnično, resnično to živi.

Dr. Dispenza uči, da sami oblikujemo svojo realnost. Kaj je torej tisto, kar vpliva nanjo in na njeno dojemanje?

Vsak se enkrat sooči z željo, da bi spoznal, kako lahko vpliva nase, na svoje življenje, ga spremeni. Tudi sama sem nekaj časa verjela, da je nad mano neka višja usoda, ki si je, če se tako izrazim, zamislila nek glavni potek mojega življenja. Po eni strani je to dober občutek, saj si lahko rečeš: Vse je že v zvezdah zapisano. Po drugi strani pa to ni tako v redu, saj poraja vprašanje: Kaj torej sploh lahko naredim, kaj lahko spremenim v svojem življenju, če je že vse vnaprej določeno? In znanosti ter učenja, ki so danes na voljo, in učenja dr. Joea Dispenza so ene takih, ki pravijo, da v veliki večini lahko sami vplivamo na svoje življenje. Dispenza je znanstvenik, ki svoja spoznanja potrjuje z ekipami znanstvenikov. Zaveda se namreč, da zahodni človek potrebuje dokaze, da verjame. Pravi torej, da naša osebnost ustvarja našo oebno realnost, naše življenje. In naša osebnost je to, kar mi smo. Kdo pa smo? Dr. Joe Dispenza to razlaga v treh, zanj značilnih komponentah; smo to, kar mislimo, smo naša čustva in naša dejanja. Da se naša realnost kaže kot naše življenje, ki ga vidimo in doživljamo. Če torej vedno gojimo iste misli in občutke, ki smo jih vajeni, in ves čas delujemo na isti način, se naše življenje ne more spremeniti. Ne more se zato, ker ostajamo isti in ustvarjamo ter živimo isto realnost. Podatek, ki me je osebno šokiral, pravi, da je 95 odstotkov naših misli istih iz dneva v dan. Dokler se zavestno ne ustavimo in opazujemo, kaj mislimo, čutimo in delamo, naši programi tečejo samodejno. Šele, ko se začnemo opazovati, in zavedati tega, se lahko začnemo spreminjati. Navajeni smo namreč, da na naša čustva vpliva okolica; če se nam zgodi nekaj lepega, smo srečni itd. In če se zgodi kaj slabega, se počutimo slabo, včasih cel teden, mesec ali celo leta. Rečemo si, da smo lahko prizadeti in žalostni glede na to, kar se nam dogaja. A to ni res, saj lahko vplivamo na svoje občutke.

Za čustva imamo običajno občutek, da nad njimi pa res nimamo nadzora …

Čustva so posledica neke izkušnje, dogodka. Mi nekaj razmišljamo in na podlagi teh misli sprejmemo neko določitev, ki ji sledi naše vedenje. Na podlagi svojega dejanja imamo izkušnjo oziroma doživetje. In končen produkt vsake izkušnje je čustvo. Ko občutimo čustvo, kot je strah, ga občutimo s celim telesom. Občutek imamo, da na čustvo ne moremo vplivati. Dokler verjamemo, da je okolica edina ali pa v veliki meri odgovorna za to, kako se počutimo, potem bo to tako in ničesar ne bomo spremenili, ker verjamemo, da ne moremo. Ko prevzamemo odgovornost za lastna čustva in se zavemo, da jih lahko spremenimo, jih tudi začnemo spreminjati. Dr. Joe veliko govori o samoopazovanju. Ljudje namreč večinoma delujemo na avtopilotu in dokler se ne začnemo zavestno opazovati, se niti ne zavedamo, kaj počnemo, katera čustva v večini gojimo in katere so tiste, ene in iste misli, ki se nam podijo po glavi iz dneva v dan.

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta