Višji sodniki so razveljavili sodbo v primeru odrezana roka. Abramovu in Adlešičevi bodo zato sodili znova

Damijana Žišt
04.06.2021 16:58
Višje sodišče je po naših podatkih razveljavilo obsodilno sodbo v tako imenovani zadevi odrezana roka, kjer sta bila na prvostopenjskem sodišču Sebastien Abramov in Julija Adlešič obsojena na zaporni kazni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julija Adlešič, ki je ostala brez roke, bo zaradi goljufije znova sedla na zatožno klop. (foto: Robert BALEN)
Robert BALEN

"Julija Adlešič in Sebastien Abramov sta kriva, saj sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko zato, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila stoodstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1,166.300 evrov odškodnine," se je glasila sodba obtoženima. Lani septembra je sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, predsednica je bila sodnica Marjeta Dvornik, obtožena spoznal za kriva nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije. Adlešičevi je sodišče izreklo dve leti zapora, Abramovu, ki je že bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije, pa tri leta zapora. Sodba pa je zdaj razveljavljena, smo izvedeli neuradno. Zato bo sodišče obtoženim sodilo znova. Ljubljansko višje sodišče, kamor so se na izrek sodbe prvostopenjskega sodišča pritožili obramba obtoženih in tožilstva, je prejšnji petek na seji obravnavalo pritožbe, in sklenilo, da je treba sodbo razveljaviti. Kakšni so razlogi razveljavljene sodbe, ni znano, saj je odvetnika Mitja Pavčič in Boris Grobelnik, ki branita obtožena, še nista prejela. Abramov sicer ne glede na odločitev višjih sodnikov ostaja v priporu.

Znano je, da sta na zatožni klopi z 21-letno Adlešičevo in njenim partnerjem 30-letnim Abramovom (prej se je imenoval Sebastjan Colarič) sedela tudi njegova starša, 59-letna mama Tinka Huskić Colarič, ki jo je sodišče obtožbe  oprostilo, in in 66-letni oče Gorazd Colarič, ki je bil zaradi pomoči pri kaznivem dejanju obsojen na enoletno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let. Colarič je sodno dvorano med izrekom sodbe zapustil.

Tožilec Sedin Kićin je za Adlešičevo predlagal sicer štiri leta in pol zaporne kazni, za Abramova, ki je že bil kaznovan zaradi goljufije, pa pet let zapora, za Huskić Colaričevo štiri leta zapora ter za Colariča leto zapora. Tožilec v obtožnici navaja, da si je Adlešičeva roko odrezala 4. januarja 2019 na Velikem Osolniku pri Velikih Laščah, kjer stanuje Gorazd Colarič s svojo partnerico Silvo Hafner. Po dogodku je Colarič poklical na številko 112 in povedal, da si je Julija po nesreči odrezala roko. V bolnišnici so ji roko po zelo zahtevni operaciji prišili nazaj, policisti pa so kmalu ugotovili, da ima Adlešičeva dolgove in da je nezgodno zavarovana za visoko odškodnino. Ko je bila odpuščena iz bolnišnice, je roko tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla, ona pa bi prejela visoko odškodnino. Roka ji ni odmrla, zavarovalnice pa ji tudi niso izplačale odškodnine, ker jih je policija obvestila, da ni šlo za nesrečo. Zavarovanja pri zavarovalnicah so novembra in decembra 2018 sklepali Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva, ki se je jeseni 2019 uradno ločila od obtoženega Colariča. Obtoženi so sodišče prepričevali, da si je Adlešičeva odrezala roko po nesreči, ko je med žaganjem drv nanjo skočil pes in je tako nesrečno padla, da je porinila roko pod delujočo žago.

Premalo dokazov zoper mater Abramova

Abramov in Adlešičeva sta se po mnenju prvostopenjskega sodišča dogovorila, da si bo Julija odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino. Zato sta obiskala pet zavarovalnic, v glavnem je bila z njima tudi Abramovova mama, saj je navajala svoj tekoči račun, na katerega bi zavarovalnica nakazala denar, če bi se Adlešičeva, ki je bila upravičenka na polici, huje poškodovala. V primeru Julijine smrti pa bi denar prejel Abramov. "Obtoženi Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva so 16. in 17. januarja 2019 od zavarovalnic zahtevali izplačilo odškodnin, navajali pa so, da si je Adlešičeva nenadoma odrezala roko po nesreči med žaganjem drv, čeprav so vedeli, da si jo je namerno. Kljub temu sodišče ni našlo dovolj dokazov, da je bila obtožena Tinka Huskić Colarič od vsega začetka seznanjena, da si bo Adlešičeva namerno odrezala roko, zato smo jo oprostili" je ob izreku sodbe dejala sodnica Dvornikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta