Vključenost za vsakogar

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
08.03.2023 14:10

O vključenosti in vključujočem javnem življenju se lahko začnemo pogovarjati šele takrat, ko smo vsi za isto mizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priročnik Vključenost za vsakogar
Arhiv naročnika

Naj spomnimo – v duhu povezovanja je Mastercard v sodelovanju z romunsko nevladno agencijo AMAIS decembra lani zasnoval Mizo za vsakogar, ki je v sklopu prazničnega meseca postala okrogla miza javnega dialoga. K sodelovanju je namreč privabila različne nevladne organizacije in goste, ki so se z deljenjem intimnih zgodb dotaknili stigmatiziranih o težavah vključevanja v družbo.

Timotej Skledar, Alen Kobilica, Nina Gaspari
Arhiv naročnika

V Sloveniji je projekt, s katerim želijo opozoriti na družbeno izključenost in posebna doživetja deliti tudi z ljudmi s posebnimi potrebami ter drugimi omejitvami, poskrbel, da je za posebno omizje lahko sedel prav vsak. Decembra je miza, opremljena s posebej zasnovanimi sedišči in stojišči, ki oblikovno ponujajo vrsto tehnoloških rešitev in funkcionalnosti, ter prilagojenimi meniji za lažje razumevanje poskrbela, da so k omizju lahko prisedli tudi slepi, nosečnice, posamezniki z gibalnimi oviranostmi, gluhi in naglušni, mame z otroki in vsi, ki se ob obisku restavracij ali pa državnih uradov in sicer v življenju srečujejo s številnimi ovirami ali izzivi glede vključevanja.

Pogovor - Klaudija Stare, Anton Petrič
Arhiv naročnika

Marca je najbolj vključujoča miza v Sloveniji dobila nov dom in poslanstvo. Miza za vsakogar se sedaj nahaja v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana (Center IRIS), kjer močno olajša vsakdanja opravila uporabnikom centra.

Ne spreglejte: priročnik Vključenost za vsakogar

Miza, ki je mnogim pomagala jasneje in glasneje spregovoriti o svojih težavah, je botrovala zapisu boljših družbenih praks.

Arhiv naročnika

Vsebina priročnika Vključenost za vsakogar namreč zajema opise izzivov oseb z različnimi omejitvami ter s povezavami v obliki QR-kod do društev, ki se zavzemajo za njihovo enakopravno vključenost v družbeno okolje. Poleg tega so v njem zbrani nasveti in priporočila za bolj vključujoče javno življenje, ki nam bodo v pomoč pri učinkovitejši komunikaciji s tovrstnimi osebami tako v vsakdanjih situacijah kot tudi ob morebitnih nevarnostih.

Priročnik si lahko prenesete s strani https://bit.ly/vkljucenost-za-vsakogar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.