Vozel, ki se ga da razvozlati

Klara Podergajs
10.06.2021 06:00
Ta četrtek in petek ob 20. uri bodo v Gledališču Celje na Malem odru prvič v Sloveniji uradno uprizorili dramo Johane Adams Gorazdov vozel v režiji Ajde Valcl
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manca Ogorevc in Barbara Medvešček 
Uroš Hočevar Za Slg Celje

Drama se zgodi v trenutku, ko pride mama učenca na predhodno dogovorjeno govorilno uro. Med pogovorom se izkaže, da je njen sin pred nekaj dnevi storil samomor, tako je učiteljica presenečena, da je mama kljub temu prišla na sestanek. "Nasproti si stopita dve ženski, prepričani, da sta delali prav in da je krivda za smrt učenca na strani druge. Ženski, ki sta kot odrasli osebi najbolj odgovorni za situacijo, sta si različni, a hkrati podobni v tem, da nista videli znakov stiske. Drama kaže popolno nemoč odraslih, osvetljuje tudi, kaj se zgodi s tistimi, ki ostanejo po samomoru. Soočajo se z občutki krivde, brez možnosti, da se poslovijo," je pojasnila direktorica Gledališča Celje in dramaturginja predstave Tina Kosi.

Manca Ogorevc 
Uroš Hočevar Za Slg Celje

Osvetljevanje kompleksne situacije

V predstavi se soočita dve močni ženski, vsaka s svojimi stališči in problemi, kot je povedala Kosijeva: "Želeli smo, da se bi se gledalci poglobili v razmišljanje o sočloveku, o stiskah, da bi predstava delovala v smislu ozaveščanja ljudi." Na odru prikazujejo realno dogajanje, ustvarjalci niso želeli določiti, kdo je kriv. Predstava se kljub resni tematiki giblje v polju kriminalke, zamišljena je kot mamino zasliševanje učiteljice, kot je pojasnila režiserka Ajda Valcl: "Je dobro napisana predstava, saj se gledalec v nobenem trenutku ne more odločiti, na čigavi strani je. V polnosti doživi kompleksnost situacije. Da ne samo razume, ampak se tudi poistoveti s kakšnimi argumenti z obeh strani. Po predstavi pa ostane sam, odpirajo se vprašanja, ki se jih morda ne bi izprašali, razpre se kompleksnost tematike, o kateri se premalo govori." Ob pripravi na predstavo so ugotovili, da se potencialne žrtve rešijo prav s pogovorom o svojem problemu.

Gledališče tudi kanal za ozaveščanje ljudi

Ko so se pred dvema letoma pogovarjali o predstavi, je bila to še ena v nizu predstav v celjskem gledališču, ki osvetljujejo pomembne tematike, kot je predstava Oče osvetljevala demenco in predstava Večni otrok življenje z otrokom z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Pogovarjali so se o problemu samomorov na splošno in med mladimi, niso pa vedeli, da se bo z epidemijo ta problem še razširil. "Naša predstava ne želi biti sprožilec, ampak kot spodbuda, da se je treba o teh tematikah pogovarjati. Da bi sploh ozavestili, da smo ljudje nagnjeni k temu, da je ob težavah lažje pogledati stran, kot se spoprijeti z njimi. To je priložnost za vse, ki vidijo predstavo, da smo pozorni, da če neke stvari niso v redu, da poiščemo pomoč pri ljudeh, ki jim zaupamo," je Kosijeva poudarila pomen pogovora o tematiki samomora.

Tanja Potočnik
Uroš Hočevar Za Slg Celje

Nov vpogled za mlade

Predstavo so še pred uradno premiero igrali za posamezne razrede celjskih gimnazijcev, ki so jo dobro sprejeli in povedali, da so to teme, o katerih je zagotovo vredno govoriti. Za njih so v gledališču pred predstavami pripravili gledališko vzgojo, se pogovorili z njimi o tematiki in jih tudi po predstavi povprašali o vtisih. Režiserka in dramaturginja sta povedali, da je marsikaterega mladega gledalca predstava spravila do solz, vseh pa se je zelo dotaknila. Mladi so dobili širši vpogled, videli so tudi, kaj se mama in učiteljica pogovarjata na govorilni uri, ko otroka ni zraven. "Zelo z zanimanjem so poslušali, kako se je mama postavila za svojega sina. Velikokrat ne slišijo pozitivnih stvari o sebi, da starši zagovarjajo otroka tretji osebi. Razumeš tudi učitelja, kaj vse mora nositi na ramenih, skozi sistem, službene obveznosti, etiko do učencev. Mladi drugače nimajo tako širokega vpogleda, ne pogovarjamo se dovolj odprto, da bi dobili občutek, da je vsem vpletenim mar," je povedala režiserka in dodala, da otroci velikokrat doživljajo stiske, ki jih odrasli ne razumejo. Misli o smislu bivanja med mladimi niso nenavadne, ko se sprašujejo o svojem življenju, ko gledajo starše, kako živijo. "Težava nastane, ko te stvari pridejo tako daleč, da ne vidijo več izhoda. Problem je tudi romantizacija samomora, ko se ne zavedajo, da je takšno dejanje dokončno. Samomor je stalen odgovor na začasne probleme. Večji junak si, če si se zmožen s težavami soočiti in jih premagati," je povedala Kosijeva.

Tanja Potočnik in Lučka Počkaj 
Uroš Hočevar Za SLG Celje
Predstavo in njeno tematiko sta predstavili režiserka Ajda Valcl (skrajno levo) in dramaturginja Tina Kosi (na sredini). 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta