Zakaj je M najzmogljivejša črka na Bavarskem?

Vinko Kernc Vinko Kernc
14.09.2022 05:00

Nekaj drži: v imenu ima črko M (za katero Bavarci pravijo, da je najzmogljivejša črka), BMW iX M60 pa zmore 455 kilovatov in 1000 njutonmetrov. Torej?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BMW iX M60: zunanjost ni očitno športno bahaška, kot je sicer značilno za klasično gnane različice M
BMW

V resnici tudi dolžina skoraj pet metrov in neto masa preko dveh ton in pol nista zanemarljivi številki, a je iX vseeno za pol decimetra krajši od Audijevega e-trona in za osem centimetrov od Teslinega modela X, pa ima od njiju vseeno za 60 oziroma za 40 litrov manjši osnovni prtljažnik.

Notranjost daje vtis kakovosti zasnove in materialov, v M60 pa gre seveda za že v osnovi najbolje opremljeno različico.
BMW

Toda ne eden ne drugi nimata zmogljivosti, s kakršnimi se ponaša iX M60, pravzaprav sta krepko daleč od njega. Zgoraj navedeni številki veljata le v voznem načinu za pomoč pri naglem speljevanju (''launch control''), sicer pa zmore v načinu Personal 1015 Nm in 397 kW ter v načinu Sport 455 kW in 1015 Nm. Še vedno spoštljivo veliko. Pri poglavju o moči velja omeniti še, da je največja moč regeneracije zavorne energije (pri zaviranju) kar 220 kilovatov.

Ti njutonmetri in kilovati so sposobni iX M60 do 100 pognati v že čisto dirkaških 3,8 sekunde, kar je denimo za 0,8 sekunde hitreje, kot to uspe različici iX xDrive50. Pa tudi pri največji hitrosti je bolj radodaren - ta znaša 250 kilometrov na uro, pri preostalih dveh iX pa ''le'' 200. Njegov doseg po protokoli WLTP znaša do 561 kilometrov, kar je nekje vmes med tistim, kar zmoreta iX xDrive40 in 50.

BMW

Razlog za to je, da ima iX M60 enako baterijo z neto kapaciteto 105,2 kilovatne ure kot iX xDrive50. Največji polnilni tok zanjo je 195 kilovatov, s čimer se od 10 do 80 odstotkov napolni v 35 minutah, le 10 minut pa je potrebnih za novih 150 kilometrov dosega. V povezavi s polnjenjem še o njihovi mreži polnilnic BMW charging; v Evropi jih je že več kot 380.000, v Sloveniji pa preko 880.

Marsikaj si iX M60 seveda deli z drugimi različicami iX, začenši z novo platformo, namenjeno izključno električno gnanim avtomobilom, seveda pa M60 ponuja največ opreme od vseh. Spomniti velja na zelo malo klasičnih notranjih stikal in bogatim naborom digitalnih izdelkov ter storitev (eSIM, 5G, daljinsko upravljanje s telefonom, spotify …), pohvalijo pa se tudi s trajnostno proizvodnjo (vso potrebno elektriko pridobijo iz okoliških vodnih virov) in predvsem notranjimi materiali.

Poznavalci bodo iX M60 prepoznali po marsikomu neopaznih zunanjih podrobnostih, sicer pa je tehnična razlika med M60 in drugimi iX le ena - v motorju. Namesto trifaznega vzbujanja sta tu motorja (po eden spredaj in zadaj) vzbujana s šestimi fazami, kar je pripomoglo k tolikšnemu povečanju navora in moči.

BMW

Pri BMW so ocenili, da je vse skupaj in na našem trgu vredno osnovnih 140.550 evrov. Glede na paket udobja in zmogljivosti se niti ne zdi veliko, saj je v ceniku kar nekaj beemvejev, ki so od iX M60 dražji …

BMW
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta