Zapleteno avtomobilsko ime, povsem nova zgodba

Vinko Kernc Vinko Kernc
18.08.2022 05:00

To ni zgolj nov model v Toyotini ponudbi, gre tudi za novo podznamko bZ in za novo platformo eTNGA, oboje namenjeno zgolj električno gnanim avtomobilom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota bZ4X je od tal oddaljena slabih 18 centimetrov, s čimer je bolj križanec kot športni terenec, a vseeno obljubljajo ''terensko'' zmogljiv štirikolesni pogon.
Toyota

Ime nove toyote ni ravno prijetno za izgovorjavo, tudi zapomniti si ga ni lahko, je pa povedno. Prvi dve črki bZ sta kratici za "beyond zero" (onstran ničle), ker gre pač za (električno) vozilo z ničelnimi izpusti. Štirica se naslanja na RAV4 oziroma njegovo velikost, X pa označuje vrsto vozila, v tem primeru gre za športni terenec oziroma križanec.

Prva zgolj električno gnana toyota je torej športni terenec s kladivasto oblikovanim prednjim delom, ki bo zaščitni znak serije bZ. Oblikovno rahlo spominja na RAV4, od katerega je za centimeter daljša, za pol širša in za skoraj devet centimetrov nižja, medosje je pri bZ4X za 16 centimetrov daljše, prtljažnik pa je s 452 litri za 70 litrov manjši.

Za notranjost pravijo, da daje vtis dnevne sobe. Na armaturni plošči je tudi mehka tkanina, oblika je pa bolj umirjena, kot je pri toyotah sicer.
Toyota

Za notranjost pravijo, da je – tudi na račun daljšega medosja – zelo prostorna (tudi tu poudarjajo prostor na zadnji klopi) in tiha (na račun tihega pogona in izdatne zvočne izolacije), od materialov pa izpostavljajo mehko tkanino ter umetno in klasično usnje.

Merilnikom so namenili 7-palčni zaslon, info-zabavnemu sistemu pa 8- ali 12,3-palčnega. Ne preseneča, da bo na voljo vsa možna digitalizacija vse do povezljivosti (tudi na daljavo) s pomočjo aplikacije MyT.

Toyota

Pri tako novem modelu je seveda ključna tehnika. Platforma eTNGA, razvita v sodelovanjem z znamko Subaru (pri njih se bo enak model imenoval solterra), ima prostor za baterije v dnu, nizko masno središče in visoko togost. Prilagojena je tako, da ima lahko prednji, zadnji ali 4-kolesni pogon. Pri bZ4X bo na voljo prednji pogon (FWD, motor spredaj, 265 Nm, 150 kW) ali štirikolesni pogon (AWD, po en motor spredaj in zadaj, vsak po 80 kW, skupaj 337 Nm in 160 kW), ki ima tudi dodaten terenski vozni program X-mode za sneg in blato.

Toyota

Tekočinsko hlajena pogonska baterija je ena sama in zmore bruto 71,4 kilovatne ure. Sprva bo njej namenjen polnilnik za domačo vtičnico 6,6-kilovatni, konec tega leta pa bodo pričeli vgrajevati 11-kilovatnega. Na javni, 150-kilovatni vtičnici se do 80 odstotkov napolni v slabe pol ure, povsem polna pa zadostuje za 516 (FWD) oziroma 470 (AWD) kilometrov vožnje po WLTP.

Pri Toyoti bodo za bZ4X ponudili tudi možnost strehe s sončnimi celicami; te pri mirovanju polnijo pogonsko baterijo, med vožnjo pa napajajo pomožne sisteme vozila. Pravijo, da bi v sončnih krajih takšna streha lahko pridobila energijo za kakih 1800 kilometrov vožnje na leto.

Toyota

Model bZ4X je dolg slabih 4,7 metra, kar ni malo. Toda pri Toyoti napovedujejo 15 modelov bZ do leta 2025, torej še 14 v naslednjih treh letih! Poleg tega že za prihodnje leto napovedujejo možnost izbire volanskega sistema po načelu električnega krmiljenja preko žice ("steer-by-wire"), pri čemer naj bi bil namesto volanskega obroča krmilnik, podoben letalskemu. Znane so že slovenske cene za bZ4X; najcenejši naj bi stal okroglih 52 tisočakov, najcenejši s 4-kolesnim pogonom pa 54.900 evrov. Na voljo bodo štirje paketi opreme, od doplačil pa zgolj biserna barva, tehnični paket in tri vrste dodatnih zaščitnih nanosov zunanjosti.

Toyota
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta