Toyota objavila rekorden dobiček

Janez Kovačič Janez Kovačič
19.05.2022 05:00

Japonska avtomobilska tovarna je lani poslovala izjemno dobro in to kljub vsem težavam, s katerimi se srečujejo tudi druge avtomobilske tovarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Japonski gigant je v letu 2021, poslovno leto se je po japonskem običaju končalo 31. marca, zabeležil rekordne prihodke in dobiček od prodaje.

Dobiček so Japonci dvignili na 24,6 milijarde ameriških dolarjev, kar je za 36 odstotkov več kot v predhodnem letu. Epidemiji covida-19 navkljub so se povečali tudi prihodki, in sicer za dobrih devet odstotkov. Temu primerno večja je bila tudi prodaja - v minulem letu se je dvignila za 7,6 odstotka na 10,2 milijona vozil.

Čeprav so tudi Toyoto prizadele visoke cene surovin, dela in razvoja, so Japonci pridobili zaradi valutnih tečajev in zmanjšanja stroškov marketinga. Vodstvo Toyote je kljub dobrim rezultatom za letošnje leto relativno pesimistično, kajti dobro poslovno klimo ogrožajo visoke cene energentov, surovin, epidemija covida-19 na Kitajskem in vojna v Ukrajini ter pomanjkanje polprevodnikov.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta