(ZBIRNO) Katere storitve so vam od danes na voljo in v katere prodajalne se lahko odpravite

Gr.G.
20.04.2020 14:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mnogi ne vedo natančno, po kakšnih opravkih se lahko trenutno odpravijo. Kaj ni dovoljeno, kaj je in kakšne omejitve veljajo. Danes je namreč začel veljati vladni odlok, ki nekatere omejitve dodatno sprošča. V veljavi so tudi natančna navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki podrobno opredeljujejo pogoje za delo v teh dejavnostih.

Od danes lahko greste:

- v trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom (rizične skupine le med 8.00 in 9.30 dopoldne)
- v trgovine s tehničnim blagom (rizične skupine le med 8.00 in 9.30 dopoldne)
- v trgovine s pohištvom (rizične skupine le med 8.00 in 9.30 dopoldne)
- v salone z avtomobili 
- v trgovine s kolesi (rizične skupine le med 8.00 in 9.30 dopoldne)
- k vulkanizerju (potrebno se je predhodno naročiti)
- k avtoličarju
- k avtokleparju
- v servisne delavnice
- na tehnični pregled vozila, obiščete strokovno organizacijo in registracijsko organizacijo ter opravite delo v tahografski delavnici
- v kemično čistilnico
- v trgovine z živili (rizične skupine le med 8. in 10. uro zjutraj in zadnjo uro pred zaprtjem trgovine)
- v prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki
- v prodajalne s hrano za živali
- do trafike in kioska za prodajo časopisov in revij
- v lekarne 
- v kmetijske prodajalne 
- na bencinske servise
- v banke 
- na pošte 
- na športno rekreacijo na prostem, v športne objekte na prostem in na površine za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje.

V trgovinah še vedno veljajo zaščitni ukrepi - nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok in določene ure za ranljive skupine. Če NE gre za živilske trgovine, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke ali pošte, se lahko v ostalih prodajalnah invalidi, starejši od 65 let in nosečnice, ki sodijo med ranljive skupine, zadržujejo samo v času od 8. ure do 9.30 zjutraj. V primeru prej omenjenih pa lahko rizične skupine nakupujejo in uporabljajo storitve le med 8. in 10. uro dopoldne in zadnjo uro pred zaprtjem. 

{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1252164119274442753{/twitter}

4. maja bodo vrata odprle še prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali. Že od danes pa velja, da lahko naročeno hrano v restavraciji tudi osebno prevzamete, je pojasnil Jelko Kacin.

 

Delodajalcem NIJZ svetuje, da ravnajo skladno z dobro higiensko prakso in že uveljavljenimi standardi, ki veljajo za njihovo področje dela

Pomembna je higiena rok in kašlja, dosledno nošenje zaščitne maske in vzdrževanje razdalje vsaj 1,5 -2 metra ter izogibanje ne-nujnim tesnim stikom z ljudmi. Na uradni spletni strani so objavili tudi navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah ob postopnem sproščanju nekaterih ukrepov v času epidemije: 
- V prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine naj vstopajo in se tam srečujejo le zdrave osebe. To velja tako za zaposlene kot za stranke.
- Stranke morajo ponudniki storitev na razumljiv in prijazen način obvestiti, da v primeru bolezenskih znakov ne smejo dostopati do storitvene dejavnosti. 
- Pred vstopom v prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine, je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.
- Delodajalec mora za vsak delovni dan voditi evidenco o preverjanju upoštevanja priporočil in zdravstvenega stanja zaposlenih.
- Na posamezno stranko mora prodajalec zagotoviti 20 kvadratnih metrov površine
- Redno in učinkovito mora prezračevati prostore
- Razdalja med čakajočimi na blagajni je najmanj 2 metra
- Med čakajočimi strankami pred prostori, kjer se izvajajo servisne storitve ter druge servisne dejavnosti, in pred živilskimi, gradbenimi in tehničnimi trgovinami se upošteva razdaljo vsaj dveh metrov med posameznimi strankami.
- Obvezno je redno razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. 
- Razkuževalniki morajo biti nameščeni pred vhodom, v notranjosti in ob izhodih iz objekta/trgovin.
- Zagotoviti je potrebno vse pogoje, da se izogne neposrednemu stiku med osebami tako, da se omeji število hkrati prisotnih strank v prostoru.
- Prodajalec oziroma ponudnik storitve mora urediti sprejemanje natančnih predhodnih naročil po telefonu tako, da je ob prihodu stranke neposreden stik stranke in zaposlenega praktično nepotreben. 
- V vseh prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, in v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se izvaja poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje. V prostorih se zagotavlja redno in temeljito zračenje večkrat na dan.
- Predmeti, ki se jih po zaključku del izroči stranki, morajo biti ustrezno očiščeni oziroma razkuženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta