Zdravilna rastlina z vonjem po marelicah

Patricija Šenekar
15.07.2018 01:28

Repik spoznamo po drobnih rumenih zvezdastih cvetovih, ki se dvigujejo tudi do 60 centimetrov visoko. Imajo nežen vonj po marelicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Repik v sončni barvi

Gladišnik ali repik (Agrimonia eupatoria) je bil ena najboljših zeli v starodavnih časih. Uporabljali so ga proti griži, za celjenje ran, za pomoč pri kačjih pikih, kasneje so ga priporočali še za jetra. V številnih starih knjigah naletimo nanj in glede na to, koliko slovenskih imen imamo zanj - grižnik, jetranca, menik, rokove rože, kilavec, kačje rože, mala torica in drugo -, bi rekli, da je bil zelo uporabljana in znana zdravilna rastlina tudi pri nas. Njegovo botanično ime Agrimonia eupatoria izhaja iz besede agremone, s katero so stari Grki poimenovali rastline, ki so dobre za oči.

Rad se prime oblačil

Repik je ljubka rumeno cvetoča trajnica, cvetoča junija in vse do septembra na obrobnih travniških poteh, ob sončnih gozdnih mejah, ob robovih travnikov. Spoznamo ga po drobnih rumenih zvezdastih cvetovih, ki so nanizani v grozdastih pokončnih socvetjih, ki se dvigujejo tudi do 60 centimetrov visoko. Imajo nežen vonj po marelicah. Cvetovi so zelo privlačni čebelam in drugim žuželkam. Listi imajo nekoliko travnat vonj in trpek, grenak okus. Iz rumenih cvetov pozno poleti zrastejo majhni plodovi z drobnimi kaveljčki, ki se zelo radi primejo naših oblačil.
Repikovi listi vsebujejo čreslovine, tanin, grenčine, nekaj eteričnih olj in kar nekaj kremenčeve kisline.

Priljubljen v čajnih mešanicah

Odličen je za celjenje ran in je ena najboljših zdravilnih rastlin za ledvice, jetra, vranico, preprečuje nastanek žolčnih kamnov in pomaga pri zlatenici. Učinkovit je pri težavah s sečno kislino. Pomaga pri živčni vzdražljivosti in preobčutljivosti. Včasih so si z njim pomagali tudi pri zdravljenju tuberkuloze in vnetju bezgavk. Poparek repika se priporoča pri bolečinah v želodcu in črevesju ter črevesnih boleznih. Lahko ga dodajamo v mešanice čajev, ki jih pijemo za odpravljanje kašlja, cistitisa in vnetij grla. Močan čaj grgramo pri vnetju grla in ustnih izpuščajih. Z njim izpiramo utrujene oči. Običajno se uporabljajo repikovo listje in cvetovi v čaju, lahko tudi kot kopel. Kot odvajalo in tonik za jetra pa lahko uporabimo repikovo korenino, ki jo na kratko prevremo. Iz repikovih cvetov lahko s pomočjo jedkala galunovca dobimo masleno rumeno barvo za barvanje tkanin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta