Avtomobili prihodnosti: Med njimi tudi model, ki je komajda zapustil oblikovalski studio

Miran Varga
28.10.2021 06:00
Tudi v dobi samopostrežnih blagajn, dostave istega dne in internetnih hitrosti, z nekaterimi stvarmi ni mogoče prehitevati. Tokrat predstavljeni avtomobili salonov in kupcev ne bodo dosegli vsaj še leto dni, a smo prepričani, da jih je vredno (po)čakati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferrari Purosangue
Arhiv Proizvajalca

Pokukali smo v avtomobilsko prihodnost. Preverili smo, kateri zanimivi modeli so na poti na montažne linije v avtomobilskih tovarnah. Med njimi se najde tudi model, ki je komajda zapustil oblikovalski studio.

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale
Arhiv Proizvajalca

Prihodnje leto utegnemo dočakati Alfa Romeo Tonale, koncept, ki že vrsto let draži »alfiste« in vse druge, saj obljublja, da bo eden redkih pravih lepotcev v morju t. i. kompaktnih križancev. Poleg tega bo prvi hibridni model znamke Alfa Romeo, bržkone pa bo na voljo kot priključni hibrid z na nekaj deset kilometrov omejenim električnim dosegom. Bo pa zato čistokrven luksuzen križanec italijanske krvi. Z zaobljeno karoserijo, ki jo poudarja Alfin oster nos, je Tonale zelo čeden, proizvajalec pa obljublja, da bo nadaljeval tradicijo nudenja užitka v vožnji. Dodajte v enačbo še višje sedišče in možnost pogona na vsa kolesa, po kateri hrepenijo zanesenjaki, ter možnost predrzno zmogljive različice Quadrifoglio, in Tonale mimogrede postane nadvse zaželen avtomobil.

Aston Martin Vanquish

Aston Martin Vanquish
Arhiv Proizvajalca

Bi superšportnika, ki se ga ne bi branil niti (prihodnji) James Bond? Na naslednji Aston Martin Vanquish bo treba počakati vsaj do leta 2023, bo pa to superšportnik s sredinsko nameščenim motorjem, ki bo spominjal na sanjske »stroje«, kot so Ferrari F8 Tributo, Lamborghini Huracán in McLaren 720S ali 765LT. Šestvaljni motor hibridne zasnove naj bi zmogel okoli 700 konjskih moči, kar pomeni, da vendarle ne bo tako skrajno dirkaško usmerjen kot nekateri njegovi sorodniki, prav zato bo karoserijske gradnike iz ogljikovih vlaken zamenjal aluminij. In čeprav je izgubil veliko agresivne aerodinamične podobe, ki ga je krasila v konceptni fazi, bo to še vedno avtomobil, ki bi se ga le redki branili. Bo pa zanj treba globoko seči v denarnico, saj naj bi se cene začele pri 300 tisočakih.

Ferrari Purosangue

Ferrari Purosangue
Arhiv Proizvajalca

Kako močni so lahko trendi v avtomobilski industriji, dokazuje Ferrari. Športna znamka, ki ji nikoli ne bi pripisali, da bo izdelala prostorsko razkošen avtomobil z nekoliko večjo oddaljenostjo od tal, bo storila prav to. Že prihodnje leto naj bi na ceste zapeljal čistokrvni žrebec (to je dobesedni prevod iz italijanščine) Purosangue in se po robu postavil vrsti drugih prestižnih športno-uporabnih vozil. Da bo Ferrarijev SUV nedvomno zelo hiter, ne dvomi nihče, ne glede na to, ali ga bo poganjal motor V8 ali V12, ki bo gnal vsa štiri kolesa. Čudovito usnje in prave obrobe iz ogljikovih vlaken bodo verjetno krasile vsak centimeter razkošne notranjosti tega športnega terenca, ki bo tekmece zelo verjetno premagal tudi pri podatku o ceni, saj nikakor ne bo med dostopnejšimi.

Ford Bronco Raptor

Ford Bronco Raptor
Arhiv Proizvajalca

Onkraj luže že zdaj vlada veliko zanimanje za model Ford Bronco, ime, ki ga ameriški proizvajalec obuja po več desetletjih. In čeprav je bil izvirnik deležen vrste oznak z negativnim prizvokom, naj bi bilo tokrat povsem drugače. Sploh zato, ker Ford ne bo ponovil svoje napake iz preteklosti in pretirano varčeval ter sklepal kompromise. Bronco, ki bo v najbolj odbiti različici dobil še napis Raptor (podobno kot tovornjaček F-150 in model Ranger), bo pošten terenski stroj. Poganjal ga bo 3,5-litrski šestvaljnik, podprt z dvema turbinskima polnilnikoma, kar bo na papirju naneslo 450 konjskih moči. Te se bodo na podlago prenašale prek 10-stopenjskega avtomatskega menjalnika, štirikolesnega pogona in doplačljivih gigantskih koles (na voljo bodo tudi 37-palčna platišča). Prvi primerki vozila, s katerim naj bi se lahko zapeljali malodane kamorkoli, naj bi bili na voljo konec leta 2022.

Land Rover Defender 80

Prihodnje leto utegne na evropske ceste zapeljati tudi novi najmanjši član družine Land Rover Defender z oznako 80. Kaj vse bo »malček« med terenci poleg zunanje dolžine še žrtvoval, ni jasno, a poznavalci napovedujejo, da bo najbolj oskubljena različica na voljo že za 30 tisočakov. A take si verjetno nihče ne bo omislil, posebej če bo opremljena s trivaljnikom, saj bodo na voljo tudi precej zanimivejši in zmogljivi hibridi. Izdelovali ga bodo v Aziji, v enem izmed obratov korporacije Tata, ki je tudi lastnica znamke Land Rover. Toda trpežen, poenostavljen in manjši Defender je prav tisto, kar bi lahko obudilo zlate čas te znamke, posebej v času, ko so evropski kupci vedno manj naklonjeni velikim in požrešnim vozilom.

Mazda 6

Mazda 6
Arhiv Proizvajalca

Mazda 6 bo po skoraj okroglem desetletju zasluženo dobila naslednika z enako oznako. In če gre soditi po sporočilu, ki ga prinašajo zadnji modeli (predvsem Mazda 3 in CX-30), potem bo nova »šestica« velik korak v premijski razred. To nenazadnje napovedujejo tudi Japonci sami, saj so novi Mazdi 6 namenili povsem novo zasnovo. Linijsko postavljen motor bo po novem gnal zadnji kolesni par, razkošno odmerjena medosna razdalja pa obljublja prostorno notranjost, ki bo, tako Mazda, ukrojena po vzoru luksuznih znamk. Pogonske inovacije v obliki motorja SkyActiv-X, podprtega z 48-voltnih hibridnim sklopom, naj bi v najzmogljivejši različici prinesle kar 350 konjskih moči. Mazda 6 bo leta 2023 ciljala (vsaj) razred višje kot doslej, mi pa držimo pesti, da njena cena ne bo zrasla za enako dimenzijo.

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck
Arhiv Proizvajalca

Za vozilo Tesla Cybertruck lahko brez slabe vesti napišem, da je videti, kot da so ga na Zemlji ob svojem obisku pozabili vesoljci. Kar ima svoje pluse in minuse – lahko vam je noro všeč ali pa v njem vidite veliko spako. Z ostrimi zunanjimi površinami, izdelanimi iz nerjavečega jekla, odpornega na praske in vdolbine, je Teslin popolnoma električni kolos resno trpežen in cilja na uporabnike v ZDA tako priljubljenih tovornjačkov. Opremljen s pogonom na vsa štiri kolesa lahko Cybertruck vleče tudi močno naloženo prikolico (česar do zdaj električna vozila niso omogočala), gigantska baterija pa bi v idealnih razmerah lahko ponudila doseg okoli 800 kilometrov. Poleg tega, da po zunanjih merah spominja na kombi, obljublja vozniško dinamiko športnega avtomobila, saj bo najzmogljivejša različica stotico dosegla v manj kot treh sekundah (najšibkejša pa v šestih sekundah in pol). Prilagodljivo zračno vzmetenje in povišana oddaljenost od tal bosta skrbela za nadpovprečno udobje na vsakršnem terenu. Vozniki, ki so modelu Tesla 3 očitali preveč minimalistično notranjost, bodo lahko zdaj šli še korak dlje, saj je v tem pogledu notranjost Cybertrucka naravnost špartanska, poleg odrezanega volana in šestih sedežev v potniški kabini kraljuje velik na dotik občutljiv zaslon. Bo pa to vozilo, ki ga na cesti (in povsod drugje) nihče ne bo mogel spregledati.

Volkswagen I.D.Buzz

Volkswagen I.D.Buzz 
Arhiv Proizvajalca

Volkswagen s konceptom minibusa, poimenovanega I.D.Buzz, avtomobilsko javnost draži že več kot tri leta, nemški veljaki pa so ugodili prigovarjanju množic in potrdili, da bo dejansko ohranil zelo veliko zunanje podobe prototipa tudi v serijski različici. Ta povsem elektrificiran potniški kombi bo – predvidoma 2023 – na voljo z elektromotorji moči med 200 in 300 konji ter dvo- ali štirikolesnim pogonom, v najzmogljivejši različici pa naj bi bile v dno vozila vgrajene baterije, ki bi zagotavljale blizu 500 kilometrov dosega z enim polnjenjem (in ultra varčno vožnjo). Ker gre za potniški kombi, ikonsko reinkarnacijo uspešnice California, upravičeno pričakujemo izjemno prilagodljivost notranjosti in vsestranskosti. Le ob ceni bo treba zamižati (vsaj na eno oko).

Preberite nov tematski časopis v celoti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta