Električno gnani avtomobili: Vprašanj je veliko in vedno več

Vinko Kernc Vinko Kernc
21.12.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z mrežo polnilnic imamo velike težave že v EU, kaj šele na jugovzhodu. Brez tehnično naprednih polnilnic tudi ni elektromobilov. Kam torej z deset let starimi? 

Vinko Kernc

Predvsem na podlagi na novo sprejetih predpisov in zakonov razvitih dežel se avtomobilizem podaja na tako drugačno pot kot še nikdar doslej. Zato je, jasno, vprašanj veliko in vedno več.

Ko gre za strojne in elektroinženirje, je problemov in vprašanj še najmanj. Na podlagi poznanih tehnologij in izkušenj so hitro zmožni do točke proizvodnje pripeljati projekt električno gnanih avtomobilov. Iz zatečenega stanja je razvidno, da to drži. Zelo hitro so se pojavila prva vprašanja iz poglavja ekologije. Precej kompleksno vprašanje namreč je, ali je elektromobil (E) res bolj ekološki od bencinskega (B) ali dizelskega (D). Težava pri odgovoru tiči v tem, da je ene in druge težko neposredno primerjati. Dilema bencin ali dizel je bistveno lažja, saj je razlika le v gorivu, vse drugo je zelo podobno in marsikaj (črpanje, predelava, prevoz in skladiščenje goriva, tehnologija in z njo stroški razgradnje, vsebnost škodljivih snovi, vpliv na okolje …) že dobro poznano.

Primerjava med E in B/D je tako zapletena, da lahko, ob primerni izbiri robnih pogojev, dokažemo oboje - da so E bolj ali da so manj okoljsko prijazni. Pa tudi če vsaka raziskava vzame enake robne pogoje, je vse odvisno od tega, kako jih ovrednotiti. Marsikje je treba namreč veličine, ker je za zdaj na voljo premalo podatkov, oceniti. In oceniti jih je mogoče zelo različno - kar lahko na koncu vpliva na tehtnico. Veliko se govori in piše o požarih. Vsi avtomobili so vnetljivi, to je jasno. Problem pri E so veliki tokovi, ki močno segrevajo pogonsko baterijo, v kateri je za zdaj veliko litija, ki je zelo vnetljiv, manjka samo iskra, ki (lahko) nastane ob trčenju. Marsikje je zaslediti, da je požar E izjemno težko pogasiti, slišimo pa tudi, da gre za rutinirano zadevo. Komu verjeti?

Dokler bo doseg E tako skromen, je vprašanje, kaj bo v zastojih v vročih poletnih ali mrzlih zimskih dneh? Kdo bo hladil/ogreval E, ko bo v takšnem zastoju zmanjkalo elektrike? Zatečena praksa kaže težave že pri veliko manjših zagatah.

Kaj bo z E po petih letih? Redki imajo avtomobil dlje in že zdaj vemo, da so dragi avtomobili zaradi dragega vzdrževanja po osmih letih smešno poceni. Kdo bo hotel kupiti rabljen E in za kolikšno ceno? Kako se bo gibal trg rabljenih? Kako bo z zavarovanji E, ko bodo ti začeli prevladovati na cestah?

Danes se Evropa številnih B/D znebi nekam na jugovzhod, kjer so avtomobile za zdaj še sposobni dolgo ohranjati v voznem stanju. Z E bo to skoraj nemogoče. Bomo torej deset let stare, ki bodo videti kot novi, metali stran?

Svet je prevelik in preveč raznolik, da bi lahko danes vsaj za silo odgovorili na ta vprašanja in na še številna druga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta