Letošnja julijska prodaja avtomobilov boljša od lanske

JK
12.08.2020 05:00

Že junijska prodaja avtomobilov v Sloveniji je napovedovala to, kar se je zgodilo julija - posel z novimi osebnimi avtomobili je bil za 7,9 odstotka ugodnejši kot julija lani. V letošnjem sedmem mesecu je bilo pri nas prodanih 6429 avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

To je seveda spodbuden rezultat za naslednje mesece, na letni ravni pa prodaja avtomobilov še vedno beleži negativen rezultat. V sedmih letošnjih mesecih je bilo prodanih 34.434 osebnih avtomobilov, to je za 26,8 odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju. Pregled po razredih kaže, da je najbolj upadla prodaja športnih avtomobilov (za 54,2 odstotka) in srednje velikih enoprostorcev (za 48,8 odstotka), medtem ko so bili minusi pri vseh razredih športnih terencev (SUV) precej skromnejši. Zanimivo je tudi to, da so šli v tem času relativno slabo v promet avtomobili nižjega srednjega razreda (golfov razred), kar verjetno potrjuje domnevo, da se vse več kupcev seli med tiste, ki se navdušujejo nad SUV-i. Edini razred, v katerem je bila prodaja v letošnjih sedmih mesecih ugodnejša kot lani, je razred električnih baterijskih vozil (EBV). Teh je bilo prodanih 832, lani v tem času pa 412, kar pomeni, da se je obseg posla povečal za še enkrat. Po tej statistiki je bil najbolje prodajani EBV VW golf (255), za njim pa renault zoe (192), ki pa je bil julija pred golfom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta