Prodaja avtomobilov v EU: Slovenija med manj prizadetimi, neslavni rekord gre Hrvaški

Janez Kovačič Janez Kovačič
31.07.2020 05:00

Podatki o prodaji osebnih avtomobilov v državah Evropske unije (EU) v juniju in letošnjih šestih mesecih niso presenetljivi. Edina država v EU, ki je junija zabeležila plus pri prodaji vozil, je Francija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški Porsche si lahko reče, da ga je kriza prizadela, a bistveno manj kot konkurenco. Legendarni porsche 911 se je letos celo bolje prodajal kot lani.
Porsche

Junija je bil posel skromnejši za 22,3 odstotka, v pol leta pa za 38,1 odstotka. V šestem letošnjem mesecu je bilo kupcev avtov najmanj na Portugalskem (minus 56,2 odstotka), v prvem letošnjem polletju pa gre neslavni rekord naši južni sosedi Hrvaški. Tam se je prodaja zmanjšala za 54,4 odstotka.

Tovarna Smart, katere model forfour nastaja tudi v Novem mestu, je bila letos med tistimi, ki jih je pandemija skoraj spravila na kolena.
Smart

Kako je šlo letos oziroma doslej avtomobilskim tovarnam?

Leta 2020 si nobena – izjem skoraj ni – ne bo zapomnila po dobrem, to je jasno. Trpel je največji evropski in svetovni koncern Volkswagen, saj je v prvem letošnjem polletju prodal za 34,8 odstotka manj. Skupina PSA (Peugeot Citroën Opel) je bila še na slabšem (minus 43,7 odstotka), prav tako FCA (Fiat Chrysler Automobiles), kjer se je prodaja zmanjšala za natančno 46 odstotkov. Kljub vsemu morajo biti zadovoljni pri japonski Toyoti, saj je padec manjši kot drugje (27,4 odstotka), medtem ko sta največji padec v tem času zabeležili dve po količini prodanih vozil skromni tovarni – nemški Smart (Daimler AG) je imel za 87,9 odstotka manj kupcev, francoska Alpina (Renault) pa za 81,2 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta