(PREDSTAVLJAMO) Čudežni deček, ki meša štrene velikim: Kdo ali kaj je Rimac?

Vinko Kernc Vinko Kernc
20.05.2020 05:00

Iz male Hrvaške pošteno meša štrene velikim, bogatejšim in bolj slavnim avtomobilskim znamkam. In avtomobilskim strokovnjakom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rimac C_two: vse, kar mu lahko očitamo, je slaba prepoznavnost (znamke).
Rimac

Kdo?

Mate Rimac se je rodil leta 1988 v nekoč slavnem mestecu Livno (okoli 40 tisoč prebivalcev) v Bosni in Hercegovini, kakih 100 kilometrov vožnje severozahodno od Splita. Pri treh letih se je zaradi vojne ob razpadu Jugoslavije družina odselila v Frankfurt, ''varnega'' leta 2000 pa so se preselili v Samobor pri Zagrebu. Tam so starši osnovali gradbeno podjetje, Mate pa se je že med šolanjem izkazal kot inovativen fant. Njegova prva inovacija (skupaj s kolego Lukom Bošnjakovićem) je bila iGlove, elektronska rokavica, ki nadomešča tipkovnico in miško pri računalnikih, že za drugo, posebno notranje vzvratno ogledalo za avtomobile, ki odpravlja mrtve kote, ki jo je razvil z Markom Milečkim, pa je prejel mednarodno nagrado. Leta 2010 je v Zagrebu diplomiral iz podjetniškega menedžmenta.

Mate Rimac: čudežni deček v slogu Steva Jobsa. Govori se, da zna biti tudi aroganten, vsekakor pa je pokazal izjemno mero učinkovitosti.
Rimac
Concept_one: serijska različica je bila predstavljena leta 2016, izdelali in prodali pa so jih osem.
Rimac

Kaj?

Predelavo je začel leta 2007, a z rezultatom ni bil zadovoljen, zato je začel izdelavo lastnih komponent, kot testni poligon pa so mu služile že omenjene dirke. Po vsaki dirki se je lotil dodelav, s katerimi je postajal njegov BMW lažji, učinkovitejši, zanesljivejši in hitrejši. Tako je leta 2011 podrl pet rekordov FIA in Guinnessovih rekordov za najboljše pospeševanje električnih avtomobilov. Vmes, leta 2009, je Mate Rimac na osnovi dobrih izkušenj s svojim delom osnoval podjetje Rimac Automobili za razvoj in izdelavo električnih avtomobilov. Že leta 2011 je na salonu avtomobilov v Frankfurtu predstavil avtomobil Concept_one in le dve leti kasneje je prvega tudi prodal, s čimer je to postal prvi na Hrvaškem razviti in izdelani avtomobil, izvožen v tujino.
Smisel za tehniko in posel je Rimac znal dobro unovčiti, saj je podjetje med dejavnosti kmalu dodalo razvoj in proizvodnjo avtomobilskih konceptov za druge proizvajalce. Njegovo žilico so hitro prepoznali tudi v tujini, pa ne le avtomobilski proizvajalci - leta 2012 so ga pri Bloombergu uvrstili med najboljše tega leta, Forbes Magazine pa leta 2017 med Top 30 Under 30 (najboljših 30, mlajših od 30 let). Medtem se je za njegovo delo ogrel tudi veliko bolj slavni Porsche, ki je kupil nekaj delnic in jih ima od septembra lani že 15,5 odstotka. Maja lani pa je v podjetje Rimac Automobili kar 80 milijonov evrov vložil tudi koncern Hyundai (Hyundai, Kia). Podjetje danes zaposluje okoli 500 ljudi.

C_two: načrtovanih 150 primerkov je Rimac prodal v pičlih treh tednih po predstavitvi na ženevskem salonu avtomobilov marca 2018.
Rimac

Ključ

Kje tiči ključ uspeha podjetja Rimac Automobili? Morda Mate Rimac ni najboljši v katerem od ključnih področij, ki so pomembna pri razvoju in izdelavi avtomobila, je pa zagotovo med najboljšimi na vseh področjih hkrati. Že sam se je izkazal kot inovator, a to še ni dovolj. Da je prišel do točke, ko vanj verjamejo takšni, kot sta Porsche in Hyundai, ki v njegovo podjetje bogato investirajo, je potrebnih več stvari hkrati. Poleg jasno začrtane poti do prav tako jasnega cilja je moral izbrati najboljše na številnih področjih (elektrotehniki, strojniki, oblikovalci, poslovneži …), jih ustrezno spoštovati (beri: nagraditi) in od njih zahtevati, da sestavijo izdelek, ki bo brez pomanjkljivosti do najmanjše podrobnosti.
Časi izdelkov, ki so (bolj ali manj) čedni le na pogled, so mimo in Rimac se tega očitno dobro zaveda. Kolikor je mogoče videti iz fotografij, so njegovi izdelki oblikovno dovršeni v najmanjših podrobnostih vse do električnega pogona in njegovih pritiklin. Vsak kos se zdi privlačen izdelek sam po sebi, celota pa deluje uigrano dovršena kot pri najboljših na svetu. Lahko se seveda motimo, a ta hip dajejo (Mate) Rimac, (podjetje) Automobili Rimac in (avtomobili) Rimac takšen vtis - na podlagi samega videza in na podlagi zaupanja velikih, pomembnih avtomobilskih proizvajalcev.

Green monster oziroma e-M3: 442 kilovatov, 900 njutonmetrov, 3,3 sekunde do 100 in 280 kilometrov na uro.
Rimac

Avtomobili

Delo na svojem prvem avtomobilu je Rimcu dalo misliti, da bi bilo verjetno bolj smotrno izdelati avtomobil od samega začetka, namesto predelovati obstoječi avtomobil. Tudi čutil se je dovolj sposobnega, zato je začel razvijati svoj prvi avtomobil Rimac Concept_one, cilj je bil izdelati najboljši električni športni avtomobil na trgu.

Rimac C_two
Rimac
Rimac concept_one
Rimac
Rimac concept_one
Rimac
Proizvodni obrat podjetja Rimac Automobili v Sveti Nedelji pri Samoborju pri Zagrebu: izdelajo lahko en avtomobil na teden.
Rimac

Projekcija

Ob zapisanem je težko verjeti, da bi imelo podjetje Rimac Automobili, če ne bo kakih posebnih zunanjih motenj (velika recesija …), slabe obeteza prihodnost. Navsezadnje ne izdeluje le avtomobilov, pač pa tudi električna kolesa, baterije za hibridno tehniko za znamko Aston Martin, pogonske baterije za Koenigsegg in Jaguar, pogonske sisteme za električne dirkalnike in za vse tudi softversko opremo, načrtujejo pa celo razvoj letečega avtomobila. In pravkar našteto še zdaleč ni vse …

Pogonski sklop modela C_two: izjemne zmogljivosti in dovršena oblika
Rimac
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta