(PREDSTAVLJAMO) Novi peugeot 308 je nižji, elegantnejši in od predhodnika daljši za 11 centimetrov

Janez Kovačič Janez Kovačič
01.04.2021 06:00
Francoska tovarna se nižjega srednjega razreda loteva z novim 308, ki se je dimenzijsko precej spremenil, a ostaja petvratna kombilimuzina in se pri nas pojavi septembra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 308 v novi izdaji je ohranil osnovne karoserijske poteze predhodnika, a prednja šipa je potisnjena bolj nazaj in navzdol.
Peugeot

Tokratna predstavitev, čeprav virtualna, je skoraj olajšanje: peugeot 308 ostaja tudi v novi izvedbi petvratna kombilimuzina. Novosti, ki ne spadajo v različne razrede športnih terencev (SUV), je v zadnjem času komaj kaj. 308 se bo tudi v novi izdaji – doslej jih je francoska tovarna prodala okoli sedem milijonov – vozil v nižjem srednjem razredu, prav tistem, kjer že desetletja nesporno gospodari nemški golf. Tudi zaradi tega je bil 308 v prvi generacijski izvedbi deležen oznake »francoski golf«.

Notranjost ponuja znani i-cockpit ter zgoraj in spodaj prirezan volan, kar napoveduje že znani specifičen položaj voznika. Zanimivo je, da je info zaslon nameščen nekaj nižje, kar je prav tako opazna posebnost.
Peugeot

Peugeot 308 je zgrajen na novi konstrukcijski osnovi (platformi) EMP2, ki je primerna tudi za elektrificirana vozila, vključno s povsem električnim pogonom. Tokrat (še) ne bo povsem električno gnan, sta pa v programu priključnohibridni izvedenki z napovedanim dosegom zgolj na elektriko 50 ali 59 kilometrov ter posledično izpustom ogljikovega dioksida v vrednosti 25 ali 26 gramov na kilometer vožnje. V ponudbi bosta še 1,5-litrski dizelski agregat BlueHdi s 130 konjskimi močmi in 1,0-litrski bencinski PureTech s 110 oziroma 130 konjskimi močmi v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom ter sprednjim pogonom.

Električnega 308 (še) ne bo, bosta pa na voljo priključnohibridni izvedenki z dosegom 50 ali 59 kilometrov zgolj na elektriko.
Peugeot

Novi 308 se je dimenzijsko občutno spremenil: v dolžino se je potegnil za 11 centimetrov (!) na 4,36 metra, medosna razdalja se je poredila za 5,5 centimetra (2,67 metra), medtem ko je nižji za 2 centimetra (1,44 metra). Oblikovno je vitkejši, zdi se tudi elegantnejši in bolj šik, morda je opazno, da je vetrobransko steklo bolj nagnjeno in potisnjeno nazaj, toda osnovne linije so ostale, pri čemer se zdi, da se Francozi držijo nemškega - golfovega recepta – evolucija znanega in dovolj uspešnega. Volumen prtljažnega prostora v osnovni postavitvi znaša 411 litrov, ob zloženih, podrtih zadnjih sedežnih naslonjalih se napihne na precej standardnih 1323 litrov. Ob tem so avtu namenili sedem barv, tudi olivno zeleno, kar je gotovo spogledovanje z zaukazano vse večjo okoljsko prijaznostjo avtomobilov, tudi novega peugeota.

Peugeot

Notranjost oziroma armaturna plošča novega 308 kažeta, da so ohranili zgoraj in spodaj prirezan volan in s tem tudi specifičen položaj voznika za volanom. Znani i-cockpit je že del t. i. genskega zapisa peugeotov, pri čemer je zanimivo, da je desetpalčni sredinski info zaslon nameščen nekaj nižje kot digitalni merilniki za volanom – tako je vozniku bolj pri roki, pojasnjujejo. Sprehajanje s prsti po menijih je enako kot pri pametnih telefonih, hkrati bo na voljo tudi glasovno ukazovanje (ok peugeot), kar je ali bo prispevek k varnejši vožnji. S paketom opreme drive resist 2.0, kar bo na voljo nekaj kasneje, se bo 308 vozil v smeri polsamodejne (avtonomne) vožnje, ki jo bodo omogočali polsamodejna menjava voznega pasu, priporočila o omejitvi hitrosti in prilagoditev hitrosti v ovinku.

308 je zasnovan na novi platformi in je tudi prvi avtomobil tega francoskega podjetja z novim, nekoliko spremenjenim logom.
Peugeot

Novi 308 bo pri nas naprodaj od septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta