Prodaja avtomobilov v EU: Poletje z minusom

01.10.2021 05:00
Julija in avgusta posel z avtomobili v EU ni bil obetaven, v letošnjih osmih mesecih pa je bil kljub temu zabeležen plus.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med tovarnami, ki jim gre letos dobro, je tudi španski Seat, ki je zelo uspešen (tudi) z arono.
Janez Kovačič

Posel z vozili, osebnimi avtomobili in vsemi drugimi je za Evropsko unijo zelo pomemben, saj je eden od odločilnih kazalcev splošnega gospodarskega stanja oziroma zaupanja trgov in kupcev. Če bi sodili zgolj po zadnjih dveh mesecih, torej juliju in avgustu, ti ne kažejo kakšnega posebnega optimizma. Po drugi strani pa osemmesečna statistična slika ni neugodna.

Običajno je tako, da poletni meseci zaradi počitnic niso pretirano ugodni za nakup avtomobila. Če je to eden najpomembnejših razlogov za minus, potem ni kakšnega velikega razloga za pesimizem. Tako julija kot avgusta so v EU prodali manj avtomobilov – v sedmem mesecu je prodaja padla za 22,2 odstotka, v osmem pa za 19,1. Avgusta so bili v rdečem vsi veliki evropski trgi: v Španiji se je prodaja osebnih avtov zmanjšala za 28,9 odstotka, Italija je padla za 27,3 odstotka, Nemčija za občutnih 23 in Francija za tudi ne pretirano skromnih 15 odstotkov.

Slika na letni ravni, torej za osem mesecev, je ugodnejša. V tem času je bilo skupaj prodanih 6,8 milijona osebnih avtomobilov, kar je bilo za 11,2 odstotka več kot v primerljivem lanskem času. Dobro je šlo vsem prej omenjenim velikim trgom: v Italiji se je letos prodaja povečala za visokih 30,9 odstotka, v Franciji je poskočila za 12,8 odstotka, v Španiji je bilo kupcev več za solidnih 12,1 odstotka, le Nemčija, ki ostaja najpomembnejši evropski avtomobilski trg, je beležila dokaj skromno rast – vsega 2,5 odstotka.

In kako je šlo letos oziroma v osmih mesecih tovarnam ali posameznim avtomobilskim skupinam? Koncern Volkswagen (VW) je imel prijazno 12,7-odstotno povečanje, Stellantis še večje (plus 14,4 odstotka), skupina Renault ja padla za 4,1 odstotka, Hyundai (skupaj s Kio) je zrasel za nič manj kot 26,1 odstotka, skupina BMW za okroglih 15 odstotkov, japonska Toyota za ugodnih 26,1 odstotka, Daimler AG pa za vsega 0,5 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta