Prodaja osebnih avtomobilov v avgustu: zgolj globoko navzdol

20.09.2021 05:00
Osmi letošnji mesec gre lahko v pozabo, na letni ravni je bilo malenkost bolje, toda na vse skupaj precej vplivajo tudi vse daljše čakalne dobe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla 3 ostaja najuspešnejši električni baterijski avto na slovenskem trgu. Foto: TOVARNA
Tovarna

Bolj ali manj je znano, da poletni meseci poslu z avtomobili niso pretirano naklonjeni, letos še nekoliko manj, kar je gotovo tudi posledica zastojev pri dobavi zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Podatki o avgustovski prodaji osebnih avtov na slovenskem trgu to potrjujejo. Ob tem pa osemmesečna prodajna statistika morda napoveduje tudi kakšen obetaven premik.

Po statistiki sekcije za osebna motorna vozila pri TZS je bila avgusta prodaja pri nas manjša za nič skromnih 18,9 odstotka. Prodanih je bilo 3529 avtomobilov. Na letni ravni je stanje malenkost ugodnejše - za nove avtomobile se je letos odločilo 38.971 kupcev, kar je bilo pičlo 0,5-odstotno povečanje. Med avtomobilskimi tovarnami so letos v ospredju Volkswagen, Škoda in Renault, se pa še naprej nadaljuje nekakšno prestrukturiranje znotraj avtomobilskih razredov.

Volkswagen T-cross kot najbolje prodajani športni terenec v osmih mesecih pri nas potrjuje spremembe v poslu z avtomobili.
Tovarna

Mali športni terenci (SUV) so šli letos najbolje v promet (7690), kar seveda ni več veliko presenečenje. Vse bolj zaostaja razred malih avtomobilov (5967), tisti, ki je bil dolga leta ali desetletja na slovenskem trgu najpomembnejši. Srednjeveliki športni terenci so letos že prekosili tudi prodajo vozil nižjega srednjega razreda (5364/4690), tistih, ki so pred časom prav tako precej obvladovali slovenski avtomobilski trg. Pričakovati je, da se bo to dogajalo tudi v prihodnje, hkrati pa je dogajanje pri nas podobno dogajanju na drugih evropskih trgih.

V zadnjih mesecih je bilo očitno, da se prodaja električnih baterijskih avtomobilov (EBA) zmanjšuje. Avgust je bil v tem pogledu drugačen. Prodanih je bilo 154 EBA, avgusta lani vsega 69. Prav to je pripomoglo tudi k temu, da se je posel v tem razredu v letošnjih osmih mesecih končal s plusom (922/937). Prirastek je skromen, a je to bolje kot še tako minimalen upad. Tržni delež EBA pa je letos kljub temu nekaj skromnejši kot v primerljivem lanskem času (2,06/2,11 odstotka). Najbolje prodajani "električar" ostaja tesla 3. V razredu tako imenovanih elektrificiranih avtomobilov pa so še naprej v osredju "klasični" hibridi, saj se je zanje doslej odločilo 1865 slovenskih kupcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta