Prodaja osebnih avtomobilov v Sloveniji: Smo aprila dosegli dno?

Janez Kovačič Janez Kovačič
12.05.2020 05:00

V letošnjem četrtem mesecu je bila prodaja osebnih avtomobilov v Sloveniji v primerjavi z lanskim aprilom manjša za več kot 70 odstotkov, na letni ravni je bil kljub vsemu nekoliko bolj spodbuden posel z električnimi baterijskimi vozili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Clio ob vsem, kar se dogaja, ostaja slovenski avtomobilski prvak aprila in tudi v letošnjih štirih mesecih. Očitno ga imamo tako za našega, da mu prav do živega ne more niti pandemija.
Renault

Aprilske številke o prodaji osebnih avtomobilov na slovenskem trgu kažejo vso tragiko letošnjega posla z avtomobilsko pločevino. Padec prodaje je bil v primerjavi z lanskim aprilom kar 71,3-odstoten, na letni ravni, torej v letošnjih štirih mesecih, pa 38,7-odstoten. Primerjava z državami Evropske unije kaže, da je Slovenija nekako na sredini, saj je bilo kupcev v nekaterih državah še manj kot pri nas, ponekod pa vendarle nekaj več.
Aprilski podatki – pripravlja jih podjetje Ardi, upoštevajo podatke ministrstva za infrastrukturo, prvenstveno pa so namenjeni sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije – bi lahko bili še slabši, če se avtomobilski saloni ne bi odprli 20. aprila. Po sedanjih ugotovitvah prodajalcev pa navala seveda ni, a je očitno, da bi bili minusi še veliko večji, če se to ne bi zgodilo.

Renault "boljši" od konkurence

Aprilski padci so torej globoki, pri nekaterih zastopnikih tujih tovarn se približujejo 90 odstotkom (BMW, Nissan, Seat ipd.). V oči pa bode relativno skromen aprilski upad prodaje Renaulta, saj je bil »vsega« 28,9-odstoten. Pravijo, da so aprila dobavljali avtomobile, naročene pred 16. marcem, a gotovo drži, da so imeli takšna naročila tudi drugi prodajalci in zastopniki … Malce presenetljiv je tudi padec Volkswagna, ki na letni ravni še ohranja prednost pred francoskim tekmecem, a je tudi v tem obdobju zabeležil večji minus. Še primerjava marec-april: v tretjem letošnjem mesecu je bilo pri nas prodanih 2743 avtomobilov, v četrtem pa 1846, kar je nekako 33-odstotni padec.

Med električnimi aprila in sicer najuspešnejši e-golf

Je pa po svoje zanimivo dogajanje v razredu električnih baterijskih vozil, ki so v primerjavi s priključnimi hibridi letos še vedno deležni subvencije 6000 evrov za vozilo. Marca so bila prodana 104, aprila 80, najbolje pa šel v promet volkswagen e-golf pred renaultom zoe. Omembe vredno je, da se električni golf poslavlja, in je šlo torej za nekakšno »čiščenje«, saj v novi izvedbi nima električnega pogona (to prevzema volkswagen ID.3). V letošnjih štirih mesecih je bilo prodanih 467 EBV, kar je za kar 45,4 odstotka več kot v primerljivem lanskem času. Toda tudi ta podatek je komaj občuten obliž na tisto, kar so dogaja na slovenskem avtomobilskem prostoru. Vprašanje za veliko denarja pa je, ali je slovenski avtomobilski trg aprila že dosegel dno?!

Nekaj skromnega zadovoljstva prinaša dejstvo, da je bila prodaja električnih baterijskih vozil v zadnjih mesecih boljša kot lani. Letos je v ospredju e-golf, ki pa v novi generacijski izvedbi ne bo imel električnega pogona. 
Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta