(TEST) Seatov leon narejen na enaki osnovi kot golf

Janez Kovačič Janez Kovačič
24.08.2020 07:20

Leon v novi izvedbi ima marsikaj tistega, kar imajo številni avtomobili, ki prihajajo iz nemškega koncerna Volkswagen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leon četrte generacije v petvratni izvedbi je čeden, oblikovno dovolj različen od tudi hišnih konkurentov, vsekakor dokaz prave strategije španske avtomobilske hiše.
Vinko Kernc

Zdi se enostavno, a v resnici ni vedno tako: znotraj avtomobilske skupine, kot je nemški Volkswagen (VW), dobiš marsikaj, a moraš marsikaj tudi dati oziroma se z marsičem sprijazniti. Leon, najpomembnejši avto španskega Seata, je narejen na enaki osnovi kot golf. Oba se pojavljata v istem razredu, kar pomeni, da si tudi konkurirata. Kanibalizem v družini? Vsekakor, a tega pri VW ne slišijo prav radi. In tudi zaradi tega je izhodiščna pozicija španskega avta vendarle nekoliko slabša.
Leon četrte generacije je čeden – z vsem spoštovanjem do različnosti okusov. Karoserijske linije niso nič baročne, precej ostre, na zadku ugaja svetlobna kulisa, ki se razteza po vsej širini (coast to coast), spredaj ne spregledaš velike in črno zamrežene maske, luči so ozke. Vse to je pripomoglo tudi k ugodnejšemu količniku zračnega upora in posledično porabi – ta je zvečinoma oziroma v povprečju ostajala pod sedmimi litri, kar je sicer precej več kot napoveduje tovarna (5,9 litra), toda (še) sprejemljivo.

Notranjost/armatura je digitalizirana. Ni posebnih zadreg pri privajanju, zanesljivo moti to, da drsnik, s katerim uravnavaš radijski sprejemnik, ponoči ni osvetljen.
Vinko Kernc
Zadaj je solidno predvsem za dva, tretji je pričakovano na slabšem.
Vinko Kernc
Prtljažnik: o osnovni postavitvi razmeroma skromen in s previsokim nakladalnim robom.
Vinko Kernc
Vinko Kernc
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta