V imenu ekologije

Matej Kačič
30.03.2020 00:00
Elektrificirani avtomobili so vse boljša alternativa avtomobilom na notranje izgorevanje in preverili smo, kateri so ta hip najbolj vroči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota RAV4 Plug-in Hybrid 
Arhiv Proizvajalca

Prvič kot priključni hibrid

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid 
Arhiv Proizvajalca

Japonci so pred četrt stoletja z modelom RAV4 utemeljili izjemno priljubljeni razred športnih terencev, priljubljeni model pred leti nadgradili s klasičnim samopolnilnim hibridom, zdaj pa z zmogljivim priključnim hibridom odpirajo novo poglavje v njegovi zgodovini ter odgovarjajo na izzive o dodatnem znižanju škodljivih emisij. RAV4 poganja pogonski sklop, ki ga sestavljajo štirivaljni 2,5-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom delovanja, dva električna motorja, litij-ionska baterija in izboljšan pretvornik, ki nadzoruje hibridni sistem. Priključno-hibridna kombinacija v RAV4 tako ponuja 225 kW (306 KM) moči, kar zadostuje za pospešek z mesta do 100 km/h v le 6,2 sekunde, varnost v vseh voznih razmerah pa serijsko zagotavlja pametni štirikolesni pogon. Le na elektriko naj bi družinski RAV4 po standardu WLTP lahko prevozil do 60 kilometrov, emisije ogljikovega dioksida (CO2) pa so manjše od 30 g/km, kar je med najčistejšimi v razredu.

Prestižni električni prvenec

Lexus UX 300e

Lexus UX 300e 
Arhiv Proizvajalca

Okolju prijazna mobilnost tudi v svetu avtomobilskega prestiža in luksuza ni potisnjena na stranski tir, kar s hibridnimi vozili že dolgo dokazuje Lexus. Z modelom UX 300e je prestižna japonska znamka naredila še korak dlje, saj je ključna vsebina novega kompaktnega športnega terenca električni motor s 150 kilovati (204 KM) in 300 Nm največjega navora, ki poganja prednji kolesni par. Le na elektriko gnani lexus ima sicer podobne zmogljivosti kot hibridni UX250h, poganja ga litij-ionska baterija zmogljivosti 54,3 kilovatne ure, doseg s polno baterijo po merilnem ciklu WLTP pa naj bi znašal okoli 300 kilometrov. Baterijski sklop je nameščen v dno vozila in pod zadnjo klop, to pa vozilu omogoča nižje težišče in še bolj dinamične vozne lastnosti. Posebnost električnega UX pa nista le pogon in baterija, ampak tudi več pomembnih dodelav, ki izboljšajo izkušnjo s premijskim japoncem. Za baterije tako skrbi poseben sistem, ki skrbi za dober izkoristek ne glede na temperaturo, obenem nadzira napolnjenost, skrbi za dolgo življenjsko dobo ter ohranja zmogljivost, z mobilno aplikacijo pa je mogoče na daljavo uravnavati klimatsko napravo, gretje sedežev in drugo.

Retro s kablom

Fiat 500 Electric

Fiat 500 Electric
Arhiv Proizvajalca

Ni skrivnost, da je model 500 eden najbolje prodajanih in prepoznavnih fiatov, po novem pa bo tudi pri nas na voljo v povsem električni različici. Na cesti jo boste prepoznali brez težav, saj tretja generacija modela glede na aktualno bencinsko različico prinaša nekaj posebnih karoserijskih poudarkov in elementov, od nje pa je tudi za šest centimetrov daljša in širša. Za dva centimetra daljša je tudi medosna razdalja, kabina je prostornejša, sodobnejša in precej digitalizirana. Ključni novosti mestnega nastopača sta zmogljiv električni motor s 85 kilovati moči (116 KM) ter baterija zmogljivosti 42 kilovatnih ur, ki mu omogoča doseg 320 kilometrov po merilnem ciklu WLTP. Fiat 500 electric ob tem doseže največjo hitrost 150 kilometrov na uro, posebnost glede na tekmece pa je tudi 85-kilovatni polnilec. Na ultrahitri polnilnici naj bi se tako doseg v le petih minutah povečal za 50 kilometrov, izpraznjen bo do 80 odstotkov napolnjenosti dosegel v dobre pol ure, polnjenje na domači polnilnici s 7,4 kilovata pa naj bi trajalo le šest ur.

Prelomnica v ljudskem razredu

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 
Arhiv Proizvajalca

Električno revolucijo je zares vzel tudi nemški Volkswagen, model ID.3 pa zanj pomeni takšno prelomnico kot hrošč in golf. Električna kombilimuzina, ki po obliki in zasnovi spominja na golf plus, je namreč prvi predstavnik Volkswagnove družine električnih avtomobilov ID. Dolg je 4,26 metra, z medosno razdaljo 2,76 metra pa obljublja prostorno potniško kabino. Prtljažnik je s 385 litri eden največjih v kompaktnem razredu. V kabini je pred voznikom nameščena majhna armaturna plošča z digitalnimi merilniki, na vrhu sredinske konzole pa desetpalčni zaslon na dotik. Ker je armaturna plošča postavljena višje in bolj naprej, je ID.3 v prednjem delu bolj zračen, v zadnjem delu pa ponuja razkošje passata. ID.3 ničesar ne prepušča naključju, zato bo na voljo s tremi zmogljivostmi baterij, od 45 prek 58 do najzmogljivejše s 77 kilovatnimi urami, kar bo vplivalo tudi na ceno vozila. Doseg s polno baterijo po merilnem ciklu WLTP znaša 330, 420 oziroma 550 kilometrov, srednje zmogljivo baterijo pa boste na hitri polnilnici napolnili v pol ure.

Reformacija sodobnih trendov

Peugeot e-2008

Peugeot e-2008
Peugeot

Druga generacija Peugeotovega kompaktnega križanca 2008 prihaja na trg z bencinskim, dizelskim ali električnim motorjem v različici e-2008. Že na prvi pogled gre v vseh treh različicah za drzen SUV, ki prepriča tudi s futuristično kabino in 3D digitalnimi merilniki, po novem pa se bodo kupci vozili tudi neslišno in brez emisij. Peugeot e-2008 namreč poganja elektromotor z močjo 100 kilovatov (136 KM) in 260 Nm navora, zaradi katerega je v mestu vsestransko uporaben in priročen, na cestah zunaj mesta pa dovolj zmogljiv in varen. Peugeot e-2008 omogoča takojšnje pospeševanje zaradi nemudoma razpoložljivega navora in tekočo vožnjo brez „cukanja“. Motor se napaja iz litij-ionske baterije z zmogljivostjo 50 kilovatnih ur, njena velikost pa omogoča dobrih 310 kilometrov električne vožnje po merilnem ciklu WLTP. Baterijo boste lahko polnili z močjo 100 kilovatov, za 80-odstotno zmogljivost je tako potrebnih dobrih 30 minut polnjenja, na voljo pa bo tudi polnjenje z močjo 7,4 in 11 kilovatov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta