Volkswagen: Pričakovana prenova tiguana in arteona

Vinko Kernc
28.12.2020 05:00
V resnici gre sicer za pričakovano prenovo obeh modelov, a je arteon dobil tudi novo karoserijsko različico. Na našem trgu staneta od 25.301 evra (tiguan) oziroma 38.512 evrov (arteon).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen arteon: elegantna kupejevska limuzina je odslej lahko tudi kupejevski kombi Shooting Brake. Foto: Volkswagen
Volkswagen

Tiguan zagotovo zasluži posebno pozornost, saj se prodajno pri nas uvršča med prvo trojico najbolje prodajanih športnih terencev svojega razreda. Po štirih letih je druga generacija dobila spredaj nov motorni pokrov, večjo motorno masko, nov odbijač in serijske žaromete LED, zadaj nove luči, nov odbijač in spremenjeno mesto napisa modela, nova pa sta tudi logotipa spredaj in zadaj.

Znotraj je dobil nova volanski obroč in prestavno ročico (le modeli z DSG), novo generacijo infozabavnega sistema, spremenjeno pa je še upravljanje klimatske naprave. Napredek je tudi pri varnostnih asistenčnih sistemih, ki jih označujejo kot skupek z imenom IQ.drive. Med drugim so, denimo, žarometi LED na voljo tudi v dveh izboljšanih verzijah.

Volkswagen tiguan: klasična prenova videza zunaj in znotraj ter nekaj nove tehnike Foto: Volkswagen
Volkswagen

Pri motorjih so na izbiro štirje bencinski TSI (96, 110, 140 in 235 kW, slednji je nov v ponudbi in je rezerviran za različico R) in trije dizelski TDI (90, 110 in 147 kW), pri čemer je pri večini na voljo dvosklopčni menjalnik DSG in štirikolesni pogon 4motion. Poleg tega je v ponudbi še priključni hibrid eHybrid z motorjem TSI (110 kW), elektromotorjem (85 kW) in sistemsko močjo 180 kilovatov ter z menjalnikom DSG.

Volkswagen arteon Foto: Volkswagen
Volkswagen

Za 25.301 evro bo mogoče odpeljati različico 1.5 TSI 96 kW, po predvidevanjih slovenskega zastopnika pa bodo pri nas morda najbolj priljubljene različice 2.0 TDI 110 kW R-line (34.959 evrov), 2.0 TDI 110 kW DSG R-line (37.462 evrov) in 2.0 TDI 147 kW DSG 4motion R-line (40.947 evrov). Ob upoštevanju štirih paketov opreme je ta hip v ceniku 16 možnih kombinacij.

Kupejevska limuzina Arteon je prav tako dobila spremenjen prednji del s poudarkom na novi motorni maski z dodano svetlobno črto, novi sta tudi dve karoserijski barvi. Pri zunanjosti je osrednja pozornost namenjena arteonu shooting brake s podaljšano streho in zato bolj navpičnimi vrati prtljažnika. Zato je na zadnji klopi znatno več prostora za glave, veliko večji pa je tudi prtljažnik, katerega nakladalna površina lahko meri kar 2,07 metra. Znotraj so sledili namigom kupcev in videz še bolj odmaknili od podobe v passatih - predvsem s spremenjeno armaturno ploščo, nadzorom klimatske naprave preko samostojnega zaslona (prej z gumbi) in dekorativnimi elementi v žlahtnih materialih. Na voljo je tudi avdio sistem znamke Harman Kardon. Izbrati bo treba med štirimi bencinskimi motorji (110, 140, 206 in 235 kW) ali dvema dizelskima (110 in 147 kW), pri čemer je ročni menjalnik lahko le še pri šibkejšem dizlu, štirikolesni pogon pa je serijsko (bencinski) ali na voljo (dizelski) pri motorjih nad 110 kilovati. Arteon je dobil tudi enak hibridni pogon kot prenovljeni tiguan.

Volkswagen tiguan 
Volkswagen

V ceniku je, ob upoštevanju dveh paketov opreme, dvakrat (običajen in shooting brake) po sedem različic, pri čemer je za ceno iz uvoda mogoče odpeljati 2.0 TDI 110 kW elegance. Edina bencinska različica ta hip (140 kW; druge bodo na voljo kasneje) stane 40.449 evrov, za shooting brake pa je treba dodati okoli tisočaka, odvisno od različice. Predvidevajo, da bodo kar okoli 80 odstotkov arteonov prodali z novo karoserijo in 90 odstotkov s paketom R-line. V prihodnjem letu naj bi na naš trg prišlo kakšnih 1300 prenovljenih tiguanov in 320 arteonov.

Volkswagen tiguan 
Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta